Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Американският конгрес подготвя санкции срещу "Турски поток"

Конгресът на САЩ придвижва законопроект, чрез който да санкционира руските енергийни проекти в Европа. Комисията за външна политика към Камарата на представителите вече одобри текстовете, които позволяват на Вашингтон да наложи санкции на фирми и физически лица, чиито плавателни съдове участват в доставката или полагането на тръбите за газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток". 

Американските законотворци разглеждат общо четири проектозакона, които са насочени срещу руските енергийни проекти на Стария континент. Те предвиждат въвеждане на санкции срещу руския енергиен износ, производството на петрол, подкрепяни от държавни компании, както и за намесата на Русия в американския изборен процес. 

Очакванията са почти всички законопроекти да преминат през гласуване до края на лятото. 

Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разглежда възможностите за налагане на санкции срещу компаниите, ангажирани с проекта "Северен поток 2". Според енергийния министър Рик Пери санкционирането на фирмите пък е въпрос на време. 

Проектът се изпълнява съвместно от руския "Газпром", френската фирма Engie, австрийската OMV AG, холандската Royal Dutch Shell и германските Uniper и Wintershall.

Facebook logo
Бъдете с нас и във