Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АМЕРИКАНСКИЯТ КАНДИДАТ ЗА ИНКОМС Е ЗАГАДКА И ЗА АП

Потвърди се информацията на в. БАНКЕРЪ от 5 май, че клиент на известната консултантска фирма Ърнст енд Янг проявява интерес към 75-процентния пакет от акциите на злополучния Инкомс Телеком холдинг. На 6 юни тази година Агенцията за приватизация (АП) съобщи, че двама кандидати са закупили документи и информационни меморандуми за холдинга. Единият е тъкмо Ърнст енд Янг, но засега не се казва кого представлява. Според неофициални твърдения, ставало въпрос за американска компания с авторитетно име в машиностроителния бранш, електрониката и производството на инструментална екипировка. Както научи БАНКЕРЪ, ангажираният с проектосделката екип от Ърнст енд Янг е подготвил подробна справка за бизнесуспехите на потенциалния задокеански инвеститор, който освен всичко друго вече притежавал предприятия у нас, едно от които в късметлийското селище Севлиево.
Не е коректно, заявиха от Ърнст енд Янг, да разкриваме данни за клиента си, след като самата приватизационна агенция е все още в неведение. В понеделник, 11 юни, когато изтича крайният срок за набиране на офертите, или най-късно във вторник, загадъчният кандидат ще стане известен на всички.
Що се отнася до втория претендент - Милара ЕООД, това е дружеството, чрез което американският бизнесмен от български произход Жорж Гетов, собственик на регистрираната в САЩ компания Гетоф Машин, участва миналата година в завършилата с провал приватизация на Инкомс Телеком холдинг. През седмицата някои всекидневници напомниха, че при неуспешните пазарлъци тогава консултанти на Жорж Гетов бяха Румен Гечев, бившият вицепремиер от времето на Жан Виденов, уличен сега в сътрудничество с ДС, и експравосъдният министър в кабинета Виденов - Младен Червеняков. В горещите предизборни дни този факт дава основания за нездрави питания дали пък някой не се опитва с изнесени зад граница червени пари да придобие почти фалиралата шапка на малкото неразпродадени предприятия от пул Електроника?
Нов момент в тазгодишното състезание за Инкомс Телеком холдинг е, че за разлика от миналогодишната надпревара място за РМД-та няма да има. Изпълнителният съвет на АП, оглавяван от Левон Хампарцумян, изрично обяви, че не се допуска разсрочено плащане по реда на чл. 25, ал. 3, т. 1 от приватизационния закон, като не по-малко от 30% от цената ще са дължими в деня на подписването на договора за покупко-продажба, а останалата част до 15 дни след това.
Не по-малко важно е, че този път агенцията няма да преговаря с кьораво и кьопаво, а само с потенциални купувачи, притежаващи безспорен опит в електрониката, телекомуникациите, машиностроенето или други области, свързани с дейността на холдинга. Всъщност освен 75% от неговия капитал, представляващ 1 034 659 броя акции, за продан се предлагат и държавните миноритарни пакети в дъщерните дружества на телекомуникационната шапка - 32% от Инкомс - Институт по радиоелектроника и технологии - София, 29% от Инкомс - Системи и електронна техника - Русе и 32% от Инкомс - Битова техника - София. АП изрично уточни, че до разглеждане ще се допускат само офертите, в които се предвижда закупуването и на четирите пакета от акции.
Кандидатите за Инкомс Телеком разполагат с официалното обещание на АП, че който стане негов собственик, тутакси ще се възползва от жеста на Министерския съвет. На 13 март тази година правителството реши, че след раздържавяването на холдинга ще бъдат отписани задълженията му по ЗУНК в размер на 1 739 211 щ. долара заедно с натрупаните лихви към датата на влизането в сила на приватизационния договор.
За специалистите е показателен и определеният размер на депозита за участие в състезанието - 400 000 лева. Отчитайки възприетата практика депозитът обикновено да е 10% от пазарната оценка на даден обект, може да се предположи, че цената, която раздържавителната агенция очаква за Инкомс Телеком холдинг, няма да надвишава с кой знае колко 4 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във