Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Американски гигант за електрически тротинетки стъпи в София

Втора компания за наем на електрически тротинетки започна да предлага услугите си в София. Става дума за американското дружество Bird. От август същата услуга в столицата предлага и фирмата Lime. 

Системата на наемане на Bird е същата като при Lime. Клиентите трябва да свалят мобилното приложение и чрез сканиране на кода на тротинетката да отключат и използват превозното средство.

В края на август Bird започна работа и в Германия - в Берлин, Хамбург, Кьолн, Франкфурт и Мюнхен. 

Bird Rides Inc е основана през септември 2017 г. Няколко месеца по-късно при първичното привличане на капитал събира сума в размер на 15 млн. долара, а след това - в размер на 100 млн. долара. Според информация "Ню йорк таймс" към юли 2018 г. нейната пазарна стойност е 2.5 млрд. долара. 

Българската столица още е разработила конкретни законови текстове, за да регламентират този вид превоз. Затова КАТ обяви, че започва да глобява водачите на електрически тротинетки, а първите санкции вече са факт.

Представителите на Столичния общински съвет съобщават, че имат готов проект за промени в Закона за движение по пътищата. Очаква се регламентите да бъдат представени и обсъдени в следващите два месеца. 

Като предимства се изтъкват, че електрическите тротинетки са чист, безшумен и удобен начин на придвижване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във