Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Американски експерти представиха алтернативни методи за използване на въглищата в "Мини Марица-изток"

Делегация от енергийни експерти към Департамента по енергетика на САЩ е посетила управлението на "Мини Марица-изток" ЕАД  и Рудник "Трояново-1", съобщиха от компанията. Гостите са провели среща с директора по икономика и финанси Стелиан Коев и управителите на трите рудника - Милен Манов, Живко Бончев и Тошко Кавалджиев. Те са се запознали с историята и настоящето на минния комплекс в информационния център на дружеството. Основен акцент в проведените разговори бяха алтернативните методи за използване на лигнитните въглища.

В разговора са участвали Ангелос Кокинос, заместник-помощник-секретар в Службата за управление на чисти въглища и въглеродни емисии на изкопаемата енергия, д-р Джейм Адамс и Ефстратиос Тавулареас от Държавния департамент на САЩ. Те са били придружени от служители на мисията на САЩ у нас.
В началото на седмицата енергийните експерти се срещнаха и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и нейния екип и проведоха разговари за начините за подобряване на качеството на въздуха в България с помощта на нови технологии.

Срещите се порвеждат в рамките на Стратегическия диалог на високо равнище - форум за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес за България и Съединените американски щати.
Обсъжда се възможността за сътрудничество по отношение на запазване капацитета на въглищните централи в България, използвайки опита и разработените технологии в САЩ.
От Департамента по енергетика на САЩ са представили информация за изследвания и развитие на енергийни системи на основата на въглища, както и за улавяне и съхранение на въглерод. Двете страни се обединиха около възможността за сътрудничество с цел запазване работата на топлоелектрическите централи в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във