Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Американците похарчиха рекордните 7.9 млрд. долара за онлайн покупки на Черния петък

Американците поставиха рекорд по обем на покупките в интернет в четвъртък и петък, като са купили стоки и услуги за общо 7.9 млрд. долара. Продажбите по интернет тази година са със 17.9% повече, отколкото за същия период на 2016 г., показват данните на "Адоуб диджитъл инсайтс" - компания, която следи информацията за продажбите в 100-те най-големи електронни магазина в САЩ, цитирани от Ройтерс.

Най-голямата в света компания за електронна търговия "Амазон" също отчита рекорден обем на поръчките - само през първите 5 часа на Черния петък са били купени над 200 хил. играчки.

В САЩ отстъпките по време на т.нар. Черния петък може да достигнат 90%. Обичаят да се правят големи разпродажби в петъка след Деня на благодарността датира от 19-и век. Изразът "черен петък" започнали да употребяват първи жителите на американския град Филаделфия, недоволни от огромните задръствания в града на този ден. Впоследствие изразът изгубил негативния си оттенък и започнал да се използва за най-големите за годината разпродажби, отначало в САЩ, а днес - в цял свят.

Според "Адоуб диджитъл инсайтс" през предстоящия Кибер понеделник (27 ноември) се очакват продажби по интернет за общо 6.6 млрд. долара, което ще го направи деня с най-голям обем онлайн покупки в САЩ в историята.

Facebook logo
Бъдете с нас и във