Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ПРИЗНАВАТ РМД-ТА В ОРЪЖЕЙНИЯ БИЗНЕС

Докладът за състоянието на оръжейната ни промишленост, изготвен от експерти на Атлантическия съвет на САЩ, бе представен в петък (15 юни) от изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Левон Хампарцумян. От анализа става ясно, че работещите в този сектор у нас са намалели от 115 хил. на 25 хил. души. Причината донякъде е и глобална. След 1980 г. търсенето на оръжия е намаляло рязко, засилил се е процесът на консолидация на оръжейните фирми и преминаването им към по-технологични производства. В Европа например в тази сфера работят не повече от два-три международни концерна, отбеляза Хампарцумян. Отбранителната ни промишленост трябва да се преструктурира по начин, който съответства на политическата ни ориентация, допълни шефът на АП.
От доклада излиза, че голяма част от отрасъла у нас вече е приватизирана, и то по начин, който не се харесва на американските експерти. Дори самият термин приватизация е поставен в кавички. Според отвъдокеанските съветници реформите в този сектор не са започнали, а фирмите били продадени предимно на техния мениджмънт. Така че нито може да се говори за чуждестранни стратегически собственици или инвеститори, нито за приток на капитали към оръжейните заводи. Затова и оръжейната ни индустрия страда от липса на модерно управление с финансови и маркетингови умения. Голямата част от производствата са трудоемки, нискотехнологични и е трудно да се прецени как могат да се преструктурират, обобщават нерадостната картинка американците.
Все пак те виждат и светлина в тунела. В доклада се подчертава, че правителството се опитва да приватизира малкото останали държавни фирми и има желание да привлече чуждестранни капитали. Водещите предприятия пък преориентират продукцията си в съответствие с натовските стандарти. Някои от тях дори създавали, макар и ограничени засега, контакти с потенциални стратегически партньори от Западна Европа и САЩ. Като предимство на оръжейните ни заводи се изтъкват притежаваните активи и подготвен персонал, от което може да се печели. Служителите в предприятията, и по-точно инженерите, са квалифицирани и нискозаплатени, а освен това имаме значителни възможности за поддръжка и ремонт на мощностите.
Американците не дават рецепти за трансформиране на отбранителната ни промишленост, като заявяват, че нашите заводи трябва сами да осъществят трудния си преход към глобалната консолидация. Пътят обаче е начертан от Чехия, Унгария и Полша, които неотдавна станаха членки на НАТО. Тяхната оръжейна промишленост бе преструктурирана преди всичко чрез пазарноориентирани реформи, с чуждестранни инвестиции, стратегически партньорства и конверсия на производството на някои фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във