Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АмЧам с доклад за декарбонизацията на електроенергийната система у нас

Американската търговска камара в България е готова със своя изцяло нов доклад „Декарбонизация на енергетиката на България.“ Това широкообхватно проучване включва три сценария и пакет от препоръки за политика, която да оформи по-добре инвестиционната рамка. Чрез нея ще се позволи навлизането на нови технологии, с които да се постигнат целите за декарбонизация на ЕС, както и да се приемат механизми за плавен и справедлив енергиен преход. А в същото време се очаква да се запази устойчивостта и жизнеспособността на енергийната система на България, да се защити конкурентоспособността на икономиката ни и да се гарантира сигурност на енергийните доставки за бизнесите и домакинствата.

Докладът предлага стратегически подход за отговорен енергиен преход в посока декарбонизация на електроенергийния сектор на България. Изследването е резултат от шестмесечен труд на екип на водещата консултантска компания за подобни анализи - Compass Lexecon. Още с началото на проекта Комитет „Енергетика и минерални ресурси“ на Камарата се ангажира с ключови институции и различни заинтересовани страни за определяне на дефинициите на възможните сценарии и показалите, които да се вземат под внимание, както и при подбиране на източниците на данни и на конкретните данни. Концепцията на доклада почива върху документи, касаещи развитието на енергетиката и опазването на климата, приети от ЕК и България. Такива са Националният план „Климат. Енергетика“, планът „Готови за 55“ на Европейската комисия от 2021 г. (Fit for 55), както и Референтният сценария на ЕС за 2020. Докладът анализира следните ключови индикатори за представяне: инсталирана мощност, гъвкавост, инвестиции, емисии и разходи (цена).

„Американската търговска камара и нашите над 300 членове доказваме, че желаем да споделяме своят глобален опит и да се ангажираме с българското правителство и с ключови заинтересовани страни в подкрепа на общите усилия за повишаване на икономическия растеж и просперитет на България“, отбелязва Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България.“Това е вторият поред доклад, с който се стремим да се подобри и реформира даден сектор. Например, през 2021 г. нашият Комитет „Здравеопазване“ представи анализа „Здравеопазването като инвестиция“ – това е холистичен доклад с конкретни предложения за реформиране на функционирането на здравната система у нас“, допълва Оливие Маркет

Следващи стъпки

Американската камара започна изпълнението на своя комуникационен план, с който ще представи доклада на ключови институции, заинтересовани страни, медии и обществеността. През следващите седмици, Камарата ще проведе обсъждания на пътищата, които България може да поеме, за да постигне целите за декарбонизация на ЕС, като същевременно съхрани жизнеспособността на своята електроенергетика, да има работеща икономика и да гарантира справедлив енергиен преход за страната и за нейните региони.

Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 27 години. Тя обединява над 300 американски, мултинационални и български компании с доказана репутация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във