Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АМ "Хемус" "доведе" четирима нови инвеститори в Ловеч

Поглед към централната част на Ловеч

Бавно и полека трасето на автомагистрала "Хемус", която пресича цяла Северна България, добива своите очертания. А след завършването й тя ще свързва столицата София с морската ни столица Варна за броени часове. Припомняме, че с Решение 250 на Министерски съвет от 25 април 2013 година автомагистрала "Хемус" е обявена за обект с национално значение.

Първа копка беше направена в още един участък от АМ "Хемус" - в отсечката Каленик - Славяни, съобщиха от община Ловеч. Става дума за лот 3.1 от третия участък, който е от пътен възел "Каленик" до пътен възел "Славяни", където е връзката с отсечката Ловеч - Плевен. Дължината на лота е 10.16 км, а целият участък е 17 километра. Той е част от Лот 3 -  от п.в. "Каленик" до п.в. "Плевен" на път II-35, обслужващ град Плевен. Стойност на лота 163 млн. лева.

Изпълнител на обекта е държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, а първата копка бе направена близо до пътя Баховица - Николаево, който магистралата ще "прескача" с надлез. "Тази магистрала минава през сърцата ни и през нашето държавническо чувство", каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Кметът Корнелия Маринова отбелязва какъв огромен скок е автомагистралата за Ловеч. "Малцина си спомнят как преди 60-70 години целият автомобилен поток  по линията София-Варна преминаваше през Ловеч, и то през самия Покрит мост. Днес искаме удобни и сигурни пътища." И още преди да бъде завършен този участък, той дава принадена стойност за града, защото вече има четири нови инвеститори, похвали се кметът на Ловеч.

Ло̀веч е град в Централна Северна България, известен по време на османската власт като "Алтън Ловеч" - "Златният Ловеч". Днес Ловеч е административен и стопански център на едноименните община и област. Населението на града е около 31 695 жители.

Градът е разположен на 150 км на запад от София, на 30 км на юг е Троян, на 30 км на север е Плевен, а на 30 км на изток е Севлиево. Ловеч се намира от двете страни на река Осъм.

Ловеч се опитва да пази позициите си на един от промишлените центрове на България. В общинската икономика е застъпено производството на компоненти за автомобилната промишленост, на кожи и кожени облекла, хранително-вкусовата промишленост, производството на ръчни електрически инструменти, на велосипеди, на системи за кари, на чугунени отливки и на мебели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във