Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Алъш-веришът с Турция може да се свие

В четирите завода на "Шишеджам" в Търговище - за производство на плоско стъкло, стъклени домакински изделия, обработено стъкло и огледала, работят 1500 души.

Износът на Турция се очаква да намалее с около 17% през март. Причината за това е в пандемията от Ковид-19, която доведе до спад в търговията с някои от най-големите партньори на страната, съобщи министърът на търговията Рухсар Пекджан, цитирана от агенция Ройтерс. Например, експортът към Иран е намалял с 82%, този към Ирак - с 48%, към Франция - с 32.5%, а към Германия - с 14 на сто.

Това не е добра новина не само за нашата южна съседка, но и за България.

Турция е най-големият ни търговски партньор извън Европейския съюз. През 2018 г. стокообменът между двете страни е достигнал рекордните 4.17 млрд. евро, като при това търговското салдо е положително за нашата страна. А само за деветте месеца на миналата година сме разменили стоки за 3.13 млрд. евро, което означава, че може би ще надскочим цифрата от четири милиарда евро.

Знаем, че това е така, защото у нас работят хиляди турски фирми, които имат изнесени у нас дъщерни фирми и различни производства, за да се възползват от членството на България в Европейския съюз и за по-лесен достъп до пазарите на Стария континент.

"Шишеджам Холдинг" е петият по големина в Европа производител на плоско стъкло и заема второ място по производство на стъкларски изделия в Европа и трето в света. Продукцията на холдинга се изнася в над сто и тридесет държави в света. Чрез дъщерното му дружество "Тракия глас България" турският холдинг превърна град Търговище в център на стъкларското производство, както в България, така и в целия Балкански полуостров. В четирите завода в Търговище - за производство на плоско стъкло, стъклени домакински изделия, обработено стъкло и огледала, работят 1500 души.

В тази ситуация, свитият износ на Турция означава по-малко поръчки и работа и за българските фирми с турски капитал. Към проблемите с турската лира сега се добавя и епидемията от коронавируса.

Турските власти продължават с прилагането на различни мерки и стимули в отговор на коронавирусната криза и в подкрепа на икономиката на страната. Поевтиняването на суровия петрол позволи на управляващите да намалят цените на бензина и дизела през март.

Но пък расте броят на заразените от коронавируса и на умиращите, което изправя производителите пред мрачни перспективи, коментират анализаторите. Правителството вече спря работата в 200 000 предприятия в опит да се забави разпространението на вируса. Предвидена е и финансова помощ, за да се избегне намаляването на работни места. Правителството е разработило и програма с мерки, които включват понижаване на данъците и отлагане на плащания. Индексът на бизнес настроенията, изчисляван от централната банка, падна под 100 пункта, което показва песимизъм сред предприемачите.

А много са и външните фактори, които е трудно да се предвидят. Правителството на България, като част от мерките на Европейския съюз, определи граничните пунктове на българска територия, през които ще се осигурява безпрепятствено преминаване на стоки. Планът за осигуряване на "зелени коридори" по европейската пътна мрежа е предложен от министъра на транспорта Росен Желязков и е съобразен с насоките на Европейската комисия от 16 март.

Определени са и точки за преминаване с държавите от Западните Балкани и Турция, за които Европейският съюз също е предприел действия за координиран подход. Между България и Сърбия е определен ГКПП "Калотина", към Турция - ГКПП "Капитан Андреево", а към Северна Македония - ГКПП "Гюешево".

Интересът на турските фирми в България е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура на страната ни, а също към строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор.

Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също им предлагат широко поле за инвестиции.

Съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части - сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство. В индустриалните зони край Кърджали и Шумен има добри примери за това.

Заради затварянето на границите се очаква туристическият сектор, който осигурява 12% от БВП на Турция, да бъде сред най-тежко засегнатите. Това ще се усети и при нас.

Турция заема четвъртото място след Гърция, Румъния и Германия по брой туристи у нас през 2018 година. Предпочитани от тях са зимните ни курорти. За деветте месеца на миналата година 484 339 туристи от южната ни съседка са били у нас.

През 2018 г. Турция е на първо място по брой пътувания на български граждани в чужбина и така е от години. А около 1.5 млн българи всяка година посещават Турция.

През февруари тази година най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към Турция - 86 100, съобщават от Националния статистически институт.  При това има ръст от 3.9% спрямо същия месец на миналата година. Най-малко са били пътуванията за почивка и екскурзия, което е логично в зимния сезон. Най-много са пътуванията с друга цел, следвани от тези по служба.

В същото време най-много посещения в България през февруари са реализирали гражданите от Турция - 95 800. Повечето са били на почивка или екскурзия или друга цел. На трето място са служебните пътувания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във