Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Алтернативният и приключенският туризъм ще раздвижат слаборазвитите региони

Алтернативният и приключенският туризъм е са един добър начин за развитие на целогодишен туристически продукт и за раздвижване на слаборазвитите региони в страната. „Можем да направим съвместно нещо добро, което да е в полза на целия туристически бранш, защото само ако мислим всички в една посока ще постигаме резултати“, категоричен е министърът на туризма Христо Проданов.

На среща с Българска асоциация за алтернативен туризъм, „Планини и хора“ – асоциация на планинските водачи в България, Българска асоциация на винените професионалисти, Сдружение „Българско кемпер общество“ са обсъдени предстоящи идеи и инициативи за развитие на този вид туристически продукти у нас. 

Представителите на бизнеса са отбелязали, че в Европа къмпингуването е изключително развита дейност, особено в страни като Испания, Италия, Франция и Дания. А в последните години много хора се ориентират към къмпингуването, тъй като е най-безопасният вид туризъм, особено във времена на пандемия. От бранша имат готовност да представят стратегия за къмпинг туризма, която ясно да начертава посоките за развитие, тъй като до момента не му е отделяно специално внимание и много малко чуждестранни туристи идват у нас с кемпери. Те са поставили и въпроси, свързани с държавната субсидия за чартърите и създаването на гаранционен фонд.

На срещата е обсъдено и значението на селския и винения туризъм. Според бизнеса и за българските, и за чуждестранните гости е от изключително значение самото преживяване в конкретното място за настаняване или регион, а това дава възможност за промотирането на много продукти и инициативи. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във