Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Алтернатива: И румънски газ ще влиза у нас след 2020 година

Газовата връзка с Румъния е реалната алтернатива да получим синьо гориво.

До милиард и половина кубически метра природен газ може да влизат в България от началото на 2020 година, съобщи Ясен Иванов, изпълнителен директор на държавната компания Булгартрансгаз по време на енергийна конференция за енергийните източници на синьо гориво.

До декември тази година Румъния трябва да завърши компресорната си станция край Гюргево. След това България ще може да получава природен газ и от северната ни съседка.

Тази алтернатива е напълно реално да запълни веднага пълния си капацитет, тъй като Румъния е един от големите производители на природен газ, а с новите проучвания освен собствените нужди ще може и да изнася синьо гориво за съседните си страни и за Европа.

В края на март се проведоха поредни разговори за обсъждане на съвместните енергийни проекти между България и Румъния между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и румънския й колега Антон Антон. Двамата обсъждаха съвместната работа на съседните страни в рамките на Групата на високо равнище за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC. Дейността в рамките на групата е съсредоточена не само върху изграждането на нови газопроводи, но и върху оптималното използване на съществуващата инфраструктура.  

Тогава министър Петкова информира своя румънски колега, че завършването на компресорната станция "Подишор" на румънска територия, част от междусистемната газова връзка България - Румъния и е от ключово значение за постигане на реверсивен поток между двете държави и оптимални условия за функциониране на връзката. От своя страна, колегата й Антон Антон съобщи, че предстои компресорната станция да бъде пусната в експлоатация през тази година. Не трябва да се забравя, че тя е част от проекта за развитие на румънската газопреносна система по трасето България - Румъния - Унгария - Австрия (BRUA), който включва изграждане на нови газопроводни участъци с приблизителна дължина 528 км и три нови компресорни станции - Юпа, Бибещи и Подишор.

Освен интерконектора с Румъния, важни за страната ни са и връзките с Гърция и Сърбия. Така бихме имали още алтернативи за синьо гориво - от Трансадриатическия поток и на втечнен газ от Александруполис. За да сме част от "Турски поток" пък ще трябва да свържем нашата мрежа със сръбската газова мрежа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във