Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Алтерко" получи индикативна цена за телеком бизнеса си в Азия

Предложението  е от сингапурската компания Skylight Venture Capital Pte. Ltd., като предстоят преговори след провеждане на обстоен due diligence.

Технологичният холдинг "Алтерко“ АД е получил индикативна оферта от 2.1 млн. евро за придобиване на телекомуникационния бизнес на компанията в Азия, съобщиха от дружеството. Предложението  е от сингапурската компания Skylight Venture Capital Pte. Ltd., като предстоят преговори след провеждане на обстоен due diligence.

"Алтерко“ беше обявил намерение за продажба на този свой бизнес в Азия, който включва дъщерните фирми ALLTERCO PTE (Сингапур), ALLTERCO SDN (Малайзия) и ALLTERCO Co., Ltd. (Тайланд).

Дружеството ще оповести всякаква допълнителна информация относно развитието на преговорите, се казва в съобщението.

Припомняме, че "Алтерко" вече продаде телекомуникационния си бизнес в Европа за 8.8 млн. евро през 2018-а на норвежки купувач.Причината за тази сделка бе планът на компанията да се съсредоточи върху бизнесът с устройства от сектора на „интернет на нещата“, или IoT, който позволява управлението на дома от разстояние.
Групата на „Алтерко“ АД е технологичен холдинг с опит в сферата на телекомуникациите и смарт технологиите. Основен фокус в развитието на бизнеса се поставя върху разработката и търговията с IoT устройства от сериите MyKi и Shelly.

„Алтерко“ е публично акционерно дружество, чиито акции от 1 декември 2016 г. се търгуват свободно на регулиран пазар - "Българска фондова борса" АД.

Групата включва седем дъщерни дружества в България, Азия и САЩ, специализирани в сферата на телекомуникациите и смарт технологиите.

Към последното тримесечие на миналата година “Алтерко” АД отчита консолидирана нетна печалба в размер на 13.93 млн. лв., което представлява ръст от 94.34% спрямо същия период на 2019-а.

Значително увеличение - с 91.27% бележат и приходите от продажби на IoT устройства с брандовете MyKi и Shelly. Това представлява 1.6 млн. броя продадени устройства в над 100 държави по света. Отчетените продажби са показателни за нарастващата популярност на продуктите на дъщерното дружество "Алтерко Роботикс“ ЕООД.

Днес цените на акциите на "Алтерко“ отбелязаха постъпилата оферта с поскъпване от 1.83%, като котировката скочи до 11.10 лева за един брой. От март дружеството вече е част от базата за изчисляване на индекса SOFIX. "Алтерко" има планове и за листване на фондовата борса във Франкфурт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във