Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Alibaba придоби доставчика за храна Ele.me за 9.5 млрд. долара

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba придоби пълен контрол върху водещата компания за доставка на храни в страната Ele.me. Сделката е оценена на 9.5 млрд. долара

Досега Alibaba бе собственик на 43% от шанхайския стартъп, но след сключването на споразумението той ще бъде изцяло погълнат. Мобилното приложение Ele.me (в превод "Гладен ли сте?") оперира в над 2000 града на територията на Китай и от средата на 2017 година насам има повече от 260 милиона абонати.

За да обслужва всичките си клиенти, компанията разполага и с цяла армия доставчици, които се придвижват на скутери - по-конкретно 3 милион. От изявлението на Alibaba, лидер в електронната търговия заради изключително популярната си онлайн платформа за пазаруване "Таобао", става ясно, че след сливането Ele.me ще бъде превърнат в нещо много повече от доставка на ястия. "Бързата услуга за доставки Ele.me ще се разраства въз основа на опита си в доставката на храни и ще предоставя на потребителите по-широка гама от продукти и услуги при поискване. Това разширяване на бизнеса ще позволи на Ele.me да използва по-ефективно големия си набор доставчици, които понастоящем изпълняват поръчки в градовете в Китай", заявиха от Alibaba.

Facebook logo
Бъдете с нас и във