Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АЛИАНЦ СЕ ВКЛЮЧИ В НАДДАВАНЕТО ЗА КАДРИ

Председателят на Алианц АГ Холдинг д-р Хенинг Шулте-Ньоле направи еднодневна визита в България. Такава чест не бе оказана дори при подписването на договора, с който немският гигант придоби 51% от България Холдинг през ноември 1998 година. Покупката беше най-значителната финансова сделка, сключена дотогава в България, а с нея Алианц стана най-големият немски инвеститор у нас.
На 12 юли световният финансист намери време да даде и пресконференция в Националния исторически музей, на която присъстваха също г-н Майкъл Дикман, член на УС на застрахователния концерн и д-р Клаус Юнкер, изпълнителен вицепрезидент на Алианц АГ в мюнхенската централа и председател на съвета на директорите на Алианц България Холдинг.
Топмениджърите няма как да не са доволни от развитието на Алианц Груп в Централна и Източна Европа. Премийният приход на немския холдинг от пазарите в региона за миналата година е 769 млн. евро, което го прави водещ международен застраховател в тази част на света. Д-р Шулте-Ньоле не скри, че таи големи надежди за разрастването на Алианц Груп и на руския пазар, който има приоритет в инвестиционния план на концерна.
Алианц България Холдинг запази лидерството си по отношение на доброволното пенсионно осигуряване. Изпълнителният директор на холдинга Димитър Желев подчерта, че българското дружество бележи ръст от 13% в областта на общото застраховане в сравнение с първата половина на миналата година. За същия период е нараснал и пазарният дял на търговска банка България Инвест АД.
Шефът на Алианц Груп изтъкна, че застрахователният пазар в България има голям потенциал за растеж, тъй като делът на класираните застрахователни продукти на глава от населението е много по-малък в сравнение с европейските нива.
Германският бос изрази също очакванията на финансовата група реформите, провеждани от българското правителство, да доведат до повишаване значението на частното пенсионно планиране под формата на животозастрахователни продукти и пенсионни фондове. Такива дългосрочни спестявания ще допринесат също така за изграждането на ефективен и по-динамичен капиталов пазар в България - подчерта той.
Докато течеше височайшата визита, по застрахователната чаршия се предаваха слухове за сериозни мениджърски размествания в ЗПАД Алианц-България. Общото събрание на акционерите на дружеството е свикано за 2 август. Тогава трябва да се гласува и преминаването от едностепенна към двустепенна структура на управление. По предварителна информация за председател на надзорния съвет на застрахователната компания се спряга сегашният й главен изпълнителен директор Атанас Табов. Той се разделял с оперативното ръководство на застрахователната компания, тъй като е избран за председател на управителния съвет на Националното бюро за Зелена карта, беше една от версиите. С тази промяна щял да се избегне сблъсък на интереси. Все още не се знае колко и кои ще са другите членове на надзорния съвет. След избирането им надзорниците ще трябва да гласуват управителен съвет. Все още не е ясно колко членове ще има той, но са известни някои от кандидатурите. Абсолютно сигурно е, че за председател ще бъде избран Димитър Желев, а за членове се спрягат имената на сегашния изпълнителен директор на ЗПАД Алианц-България Теменуга Ненова, която ще отговаря и за автомобилното застраховане на мястото на Иван Дочовски. Член на управителния съвет и евентуален нов изпълнителен директор, според добре осведомени източници, ще бъде Стефан Вълков, шеф на варненския клон на ЗПАД Алианц България. Най-интересното попълнение в управителния съвет ще бъде Милен Драгневски. До април тази година Драгневски-младши бе главен изпълнителен директор на ЗК Орел. Когато неговият баща Иван Драгневски напусна вицепрезиденстския стол в Орел Г Холдинг, Милен бе понижен в длъжност. Така и той скорострелно напусна компанията и постъпи на работа в ЗПАД Алианц-България. От 1 юли Милен Драгневски е заместник изпълнителен директор на българо-немското застрахователно дружество и отговаря за неговата презастрахователна политика. Според запознати, има вероятност Драгневски-младши също да стане изпълнителен директор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във