Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АЛИАНЦ ПЛАНИРА ДРАСТИЧНИ СЪКРАЩЕНИЯ

Най-голямата застрахователна компания в Европа Алианц ще съкрати 7480 работни места, или около 4.2% от персонала си. Това е най-масовата чистка, откакто Михаел Дикман стана главен изпълнителен директор на групировката преди три години. Алианц ще уволни около 5 хил. служители от звената си на територията на Германия, като намали административните офиси от 21 на десет. Други 2480 работни места ще бъдат съкратени в банковото поделение на групировката Дрезднер банк.
Дикман ще слее германските поделения за животозастраховане (чийто персонал се предвижда да бъде намален с хиляда души), за здравни застраховки (откъдето ще си отидат 700 служители), за застраховане на имущество и срещу непредвидени събития (което ще намалее с 3300 души). Той планира да затвори регионалната централа на групировката в Кьолн и офисите за имуществени застраховки в Майнц, Аахен, Хановер, Аусбург и в други пет града. Ще бъдат закрити и офисът на животозастрахователното поделение във Франкфурт и на дружеството за здравни застраховки в Дортмунд. Ръководството на Алианц очаква тези съкращения да намалят разходите на компанията с 600 млн. евро до 2008 година. По данни на финансовата информационна агенция Блумбърг доходността на акциите на германския застраховател е била 12.6% през миналата година - по-ниска, отколкото на френския му конкурент АКСА с неговите 13.4% и от италианския Асикурациони Дженерали с 16.5 процента.
Реорганизациите в Алианц няма да доведат до уволнения на служители в германските поделения до края на 2007 година. Загубата на работни места по-скоро ще настъпи, след като застрахователят закрие определените офиси и работещите в тях решат да напуснат, вместо да се преместят на работа, в друг град, обясни Франк Лемхаген - официален представител на най-големия германски профсъюз Ver.di и член на надзорния съвет на застрахователните поделения на Алианц в страната. Профсъюзите критикуваха ръководството на групировката за съкращенията въпреки реализираната през миналата година рекордна печалба от 4.4 млрд. евро. В официално изявление на 22 юни Ver.di уведоми, че подготвя предупредителни стачки срещу редукцията на работна сила и ще продължи с тези инициативи, докато Алианц не представи повече гаранции на служителите.
Съкращенията в Дрезднер Банк целят да помогнат на кредитната институция да постигне планираната доходност на акционерния капитал от 12% до 2008 година. Банковият персонал, който към края на 2005-та е бил 28774 души, ще намалее с почти 9 процента. Дикман заяви още през май, че не е доволен от огромните разходи в Дрезднер. Миналата година финансовата институция е харчела 89 цента от всеки спечелен долар - с 22% повече от Комерцбанк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във