Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АЛИАНЦ ОБЕЗКАДРЯВА ДЗИ

След Валери Алексиев (доскоро изпълнителен директор на ДЗИ) още един доказан специалист от института пое пътя към българо-немската застрахователна компания Алианц България, научи в.БАНКЕРЪ. Това е Силвия Рангелова, която до напускането на държавния застраховател бе директор на Дирекция маркетинг и търговска мрежа. Според колеги на Рангелова, тя е от хората, на които се дължи възземането на губещата доскоро държавна животозастрахователна компания - ДЗИ ЕАД. Твърди се, че след като е напуснал държавния застрахователен институт в началото на март, Валери Алексиев е предприел офанзива за привличането на няколко свои бивши и способни колеги на новото си работно място. От 2 април бившият изпълнителен директор на държавното животозастрахователно дружество Валери Алексиев е назначен за вицепрезидент по продажбите на Алианц България Холдинг. Освен шефката на клоновата мрежа на ДЗИ той е предложил нова работа и на някои от колегите си в провинцията. Според запознати успехът е частичен - има няколко човека, които са последвали своя бивш шеф, но май повечето не са приели. Сред отказалите са главният актюер на ДЗИ ЕАД Веселин Тонев и неговата заместничка Илиана Шалаверова. Според запознати българо-немската застрахователна компания им е отправила повече от примамливо предложение, което те след доста колебания са отклонили.
Една кратка справка сочи, че ДЗИ открай време е донор за кадри на много застрахователни компании. Много красноречив обаче е примерът с дружествата от групата на Алианц България Холдинг. От тримата вицепрезиденти на холдинга двама са бивши шефове на държавния застраховател - Максим Сираков и Валери Алексиев. Списъкът на абдикиралите от ДЗИ ръководни кадри се допълва и от Теменужка Ненова, която в момента е изпълнителен директор на ЗПАД Алианц България. Все още не е ясно точно какъв пост е предложен на Силвия Рангелова, но със сигурност той е висок, като се имат предвид професионалните й качества.
През следващата седмица има да се решава още един кадрови казус. Преди десетина дни ДЗИ напусна и заместник главната счетоводителка на компанията Илда Павлова. Според запознати до дни ще е ясно къде Павлова ще продължи кариерата си. Твърди се, че работа са й предложили Алианц България и застрахователна компания Витоша.
Едно от обясненията защо опитни специалисти така скоростно си търсят нови места е, че конкурентните компании плащат по-добре. Освен това много от служителите на ДЗИ били притеснени от евентуални съкращения след приватизацията и бързали да си вържат гащите, като се преместят на друго работно място.
Истинският кадрови бум за седмицата обаче се заформя около името на Иван Драгневски, доскорошен вицепрезидент на Орел-Г-Холдинг. След като на 10 април той бе освободен от всички заемани от него постове във финансовия холдинг, сега се говори, че и на него му предлага работа Алианц България Холдинг. Двата холдинга са ревностни съперници на финансовия пазар у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във