Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Алианц България" ще спасява банята в Банкя

Централната минерална баня в Банкя - един от оставените на разрухата символи на града и паметник на културата - ще бъде спасен.  

Построената  през 1910-а балнеолечебница според  оценката  на строителите и инвеститорите има уникален архитектурен стил и удобства и е изключителна рядкост не само у нас, но и в цяла Европа. Години наред обаче средства за нейната поддръжка така и не се намираха.

За да бъде гарантирано оцеляването на  уникалната сграда и знаков символ за града, по настояване на кмета на Банкя Рангел Марков и в отговор на внесения от него доклад в края на април Столичният общински съвет одобри реда и условията за провеждане на публичен конкурс с цел  да бъде намерен  инвеститор за съживяването  на Минералната баня в Банкя.

Още тогава в условията за конкурса беше записано, че победителят ще получи право на строеж за срок от 35 години върху общински терен в съседство с банята с площ 7.4 декара. Инвеститорът ще има право да изгради на мястото балнеоложки хотел, летен център с минимум 200 седящи места, открити и закрити басейни, подземен паркинг, както и топла подземна пешеходна връзка, която ще свързва бъдещия хотел и старата сграда на банята. Максималната разгъната застроена площ на комплекса е 11 381 кв. м, от които 5963 кв. м е надземната разгъната площ за застрояване на хотела.

Необходимите инвестиции за проектиране, консервация, реставрация и социализация на банята  бяха определени на стойност  9.738 млн. лева. Такава беше  прогнозната стойностна сметка.  На тази база беше определена и минималната конкурсна цена на отпусканото срочно право на строеж.

Мераклиите да се ангажират с такава  инвестиция не бяха много. Но и офертата, която отговаряше на условията, беше само една - тази на Задължителен универсален пенсионен фонд "Алианц България", и преди дни той беше обявен от комисията за победител в конкурса.  

Тук е моментът да припомним, че и през 2015-а Столичната община се опита да отдаде на концесия Минералната баня в Банкя, но кандидати не се явиха.

Според кмета на  Банкя  Рангел Марков реализирането на тази инвестиция е изключително важна стъпка за подобряване на облика на града и за развитието му като балнеоложки център.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във