Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АЛЕН МАК ПАК ВЕХНЕ В ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ МЕЖДУ ТЕМИДА И АП

Скоро ще започне поредното наддаване за пловдивския козметичен завод Ален мак АД обяви Агенцията за приватизация. Но решението й още не е обнародвано в Държавен вестник. Вероятно причината е незавършилата съдебна драма около първия опит за раздържавяването на дружеството. Страните, чиито интереси се пресякоха в приватизацията на завода, изчакват решението на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС). Той трябва да се произнесе по жалбата на варненската фирма Канотранс, чийто собственик е бизнесменът Тоню Икономов. Той подаде своя иск на 28 март тази година и по закон магистратите трябваше да кажат тежката си дума в едномесечен срок. Две седмици след изтичането му обаче решение няма.
Приватизационната драма на Ален мак АД започна през 1996 г. - тогава за негов купувач бе определена Канотранс ЕООД.
След смяната на фигурите на държавното кормило през 1997 г. кабинетът на Стефан Софиянски разваля договора. Канотранс ЕООД обаче обжалва решението и спечели дело пред ВАС. Клюката говори, че причината е подозрение за червени пари във фирмата на Икономов.
През 1997 г. бе открита нова приватизационна процедура, но бе закрита скоропостижно три месеца по-късно.
През януари 2000 г. започна и трето набиране на кандидат-купувачи. Тогава почти се стигна до класиране на подадените оферти. Изненадващо обаче на 11 май миналата година надзорният съвет на АП реши да признае резултата от първа приватизационна процедура от 1996 г. и подписа договор за продажбата на 47% от Ален мак АД с фирмата на Тоню Икономов срещу 6.3 млн. щ. долара в брой.
Междувременно Канотранс ЕООД настоя да плати 70% от сумата в компенсаторни инструменти. Това обаче не се хареса на агенцията и договорът с купувача бе разтрогнат. Това стана през октомври миналата година. Канотранс ЕООД обжалва решението на АП пред тричленен състав на ВАС, но неуспешно. Сега варненската фирма възлага надеждите си на петчленния състав на ВАС, който е и последната инстанция. Според адвоката на претендента за Ален мак Румяна Йоргова, нова процедура за приватизацията на пловдивското козметично предприятие не може да се открие, докато не приключат тези съдебните дела.
В случай че магистратите се произнесат в полза на АП, вече оглавявана от Левон Хампарцумян, пътят към поредното, четвърто набиране на оферти ще бъде открит. Сега ще се предлагат 57% от капитала на дружеството.
Евентуален кандидат за този пакет е австрийската инвестиционна компания ЕПИК. Чрез инвестиционно дружество Надежда и заедно с кипърската офшорка Селест лимитед ЕПИК държи общо 22.36% от акциите на козметичния завод. Това я прави втория акционер след държавата.
Управителят на ЕПИК Кенет Лефковиц обаче заяви за в. БАНКЕРЪ, че компанията му няма да участва самостоятелно в приватизацията на Ален мак АД. Той подчерта, че в момента преговаря с няколко стратегически инвеститори за съвместна оферта. Имената им засега ще се пазят в тайна. В същото време Лефковиц смята, че дружеството му вече е вложило достатъчно средства в козметичния завод и няма смисъл да налива повече пари в него.
Напоследък ЕПИК се преориентира към българския високотехнологичен сектор, разкри бъдещите си намерения управителят на фонда. Затова и вероятно следващите вложения ще са в тази посока. Една от големите инвестиции на австрийския фонд у нас е в Първа инвестиционна банка, в която притежава 39% от капитала.
Лефковиц, който е член на съвета на директорите на Ален мак АД, заяви дипломатично, че работата в управителния орган върви трудно. ЕПИК има твърде различни възгледи за развитие на предприятието в сравнение с останалите мениджъри, допълни той.
Назначените от държавата управници на Ален мак АД начело с Антонина Хекимова също обявиха намеренията си още преди повече от два месеца. Дали чрез сформираното преди година РМД Аленма, или чрез друга фирма, те ще наддават за завода и са готови да плащат веднага и в брой. Дали обаче най-подходящата форма за раздържавяване на предприятието е мениджърската приватизация, е друг въпрос. Говори се, че АП изобщо не смята да допусне самостоятелно явяване на РМД на преговори за продажбата на завода.
Участието на Канотранс ЕООД в нов кръг за продажбата на Ален мак АД също е под въпрос. Преди повече от месец Тоню Икономов заведе гражданско дело срещу АП, в което настоява да си получи обратно депозита от 630 хил. щ. долара, внесен при сключването на сделката миналата година. Ако парите останат по сметките на агенцията, не е ясно дали варненската фирма ще разполага с достатъчно средства за участие в новата процедура.
Съмнително е и дали Икономов изобщо има намерение да участва в конкурса. Твърди се, че от известно време насам той живее повече в Украйна, отколкото в България. Там Икономов управлява притежавания от него завод за миещи препарати.
В случай че обявата за модерното раздържавяване на Ален мак АД бъде публикувана в Държавен вестник другата седмица, оферти ще се подават до средата на юни. Тогава ще стане ясно кой от досегашните играчи ще се намеси в спора за все още апетитното предприятие. А може и стратегически инвеститор да се яви отнякъде.

Facebook logo
Бъдете с нас и във