Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Алексиев: В интерконектора с Гърция няма газ

Цялата държава е мобилизирана, за да завърши газовата връзка с Гърция. Това заяви служебният вицепремиер и транспортен министър Христо Алексиев след проверката по ключови обекти от интерконектора. Той подчерта, че във връзката нямало газ, а строителните дейности по проекта продължавали. "Знаете, че това е абсолютен приоритет и за служебното правителство, и за кризисния щаб. Полагаме денонощни усилия, за да приключим всички действия по неговото довършване. Огледахме всички локации, които са проблемни и критични. Набелязали сме решения. Строителят трябва да подготви график. А държавата е мобилизирана, за да помогне за приключването на този проект", посочи Алексиев. 

По думите му има един голям проблем, който остава нерешен. "Той е свързан със скадата, която управлява целия интерконектор. Без приключване на тази скада той няма как да работи. Ние днес газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи", изтъкна транспортният министър. И добави, че се прави всичко възможно газовата връзка да бъде завършена до началото на отоплителния сезон.

Служебният регионален министър Иван Шишков, който също бе на инспекцията, каза че проверките на строителните дейности на газовата връзка ще са всеки ден. "ДНСК в региона ще проверява всеки ден какви строително-монтажни дейности се извършват. На практика надзорникът ще получи буквално офис в ДНСК, за да може с директора на ДНСК да събират всички документи", поясни той. Според Шишков в момента този обект изглежда като "луксозна сграда с мебели, но до нея няма достъп и ток".

Другият приоритет на управляващите е финансовото стабилизиране на "Булгаргаз". По думите на Алексиев в дружеството има дупка от поне един милиард. "Никой не се е погрижил да се осигурят пари на "Булгаргаз" да се разпратят доставките - откъдето и да са те, независимо дали са с азерски газ или от "Газпром", отбеляза той. В четвъртък ще бъдат обявени мерки за стабилизирането на обществения доставчик. Вицепремиерът отрече да има осигурени седем танкера със синьо гориво. Ставало въпрос за три танкера, които не са напълно осигурени.

Обиколката на двамата министри започна от газоизмервателната станция "Стара Загора", след което двамата посетиха Кранов възел 6, разположен до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и диспечерски център в село Стамболийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във