Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АЛБЕНА ЩЕ ТЪРСИ ОЩЕ 15 МЛН. ОТ КАПИТАЛОВИЯ ПАЗАР

Едно от най-ликвидните дружества на фондовата ни борса - Албена АД, е на път да съживи немощния капиталов пазар. На насроченото за 23 юни общо събрание акционерите на едноименния туристически комплекс ще гласуват за пускането на нова емисия облигации. Предложението е книжата да са за общо 15 млн. лв. с матуритет десет години и с годишни лихвени плащания до 10%, заяви финансовият директор на Албена АД Ивелина Грозева. Номиналът на една нова облигация ще е 1000 лева.
Окончателните параметри на емисия ще се определят на самото събрание, като се отчете мнението на акционерите, допълни Грозева. Най-големите сред тях са Албена инвест холдинг и работническо-мениджърското дружество Албена 2000. Парите от новия облигационен заем ще се използват за инвестиции в курорта. Сроковете за изкупуване на книжата също ще се уточнят на събранието.
На 23 юни акционерите ще гласуват и за публичност на предишната облигационна емисия на Албена АД. Тя бе продадена през август 2000 г. на ограничен кръг институционални инвеститори. Стойността й бе 5 млн. лв., като бяха пуснати 5000 бройки с номинал 1000 лева. Половината от облигациите бяха изкупени от Банка ДСК, а останалата част - от ОББ, ДЗИ, застрахователната компания Армеец и пенсионния фонд Родина. Тези книжа са двегодишни с годишна доходност за притежателите им от 9 процента. Ако общото събрание мине според очакванията, облигациите от първата дългова емисия на Албена АД ще се регистрират на борсата в разгара на лятото.
Почти със сигурност обаче сериозна търговия с тях няма да има. Въпреки ентусиазма на някои посредници собствениците на емисията едва ли ще решат да продават книжата си, при положение че на пазара няма други атрактивни акции.
Дребните акционери на Албена АД не бива да очакват дивиденти, тъй като такива няма да се раздават. Тази позиция застъпва изпълнителният директор на Албена инвест холдинг Лидия Шулева (основен собственик на курорта). Мотивът й е, че туристическият комплекс доста е задлъжнял заради мащабната си инвестиционна програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във