Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АЛБЕНА ПАК НЯМА ДА ДАВА ДИВИДЕНТИ

Облигациите на курорта Албена АД ще се търгуват на фондовата борса най-рано от другата пролет, заяви за БАНКЕРЪ Лидия Шулева - изпълнителен директор на основния собственик на дружеството Албена инвест холдинг. Причината е, че такова решение трябва да се вземе от общото събрание на акционерите на компанията. Шулева обаче твърди, че редовния форум ще бъде проведен най-рано в края на март, а извънредно събрание няма да се свиква.


Притежателите на дълг от Албена гласуваха за листването на емисията облигации на борсата на общото си събрание, проведено на 7 ноември. Очакванията на техния представител Станимир Кръстев от инвестиционния посредник Булброкърс бяха книжата да станат достъпни за инвеститорите още до края на 2000 година. Явно обаче директорите на Албена са на друго мнение.


Емисионната стойност на облигациите на Албена е в размер на 5 млн. лв., разпределени в 5 хил. книжа с номинал от 1000 лв. всяка. Петдесет процента от тях са собственост на Банка ДСК. Останалите книжа се държат от ОББ, ДЗИ, Армеец и пенсионния фонд Родина. Матуритетът на емисията е две години, а купона - 9 процента. Падежът на облигациите на Албена е август 2002 година. Което означава, че облигациите ще са обект на търговия на фондовата борса в продължение на около година. Първото плащане на лихви по заема ще се извърши в средата на февруари.


Мениджърите на курорта обявиха, че нощувките на територията му за тази година достигат 1.616 млн. броя. Това е с близо 20% повече спрямо 1999 година. Печалбата на дружеството за първите десет месеца на 2000 г. е на стойност 17.6 млн. лева. Въпреки това Лидия Шулева заяви, че дивиденти за годината няма да се раздават. Според нея не е нормално дружеството да разпределя печалбата си при положение, че е натрупал голяма сума задължения. Инвестициите в курорта през годината са на стойност 32 млн. лева. По-голямата част от тези пари са вложени в реконструкция и модернизация на хотелите на територията на комплекса. Мениджърите на Албена заявиха намеренията си да участват в приватизацията на международния младежки център в Приморско. Процедурата обаче все още е в ранен стадий, така че резултати могат да се очакват най-рано догодина. За зимния сезон ще отвори врати и хотел Де Маск в швейцарския курорт Анзер, от когото Албена притежава над 90 процента. По този начин дружеството ще разшири обхвата на услугите, предлагани на българските туристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във