Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АЛБЕНА АД МОЖЕ ДА ЗАРАДВА АКЦИОНЕРИТЕ СИ

Едно от най-ликвидните дружества на фондовата ни борса - Албена АД, е на път да съживи замрелия ни капиталов пазар. На насроченото за 23 юни общо събрание акционерите на фирмата, стопанисваща туристическия комплекс, ще гласуват за пускането на нова емисия облигации. Дружеството ще предложи на акционерите си обемът й да е 15 млн. лв. с матуритет 10 години и с годишни лихвени плащания до 10%, заяви финансовият директор на Албена АД Ивелина Грозева. Номиналът на един дял от тях ще бъде 1000 лева. Все пак окончателната дума за параметрите на емисията ще имат акционерите, допълни Грозева. Най-големите сред тях са работническо-мениджърското дружество Албена 2000 с 31.02% и Албена инвест холдинг с 23.21% от капитала на компанията. Парите от новия облигационен заем ще се използват за инвестиции в курорта. Вероятно сроковете за изкупуване на книжата ще се уточнят чак на общото събрание.
На 23 юни акционерите ще гласуват и за публичност на предишната емисия от облигации на Албена АД. Тя бе продадена през август миналата година на ограничен кръг институционални инвеститори. Нейната стойност бе 5 млн. лв., като бяха пуснати 5000 бройки с номинал 1000 лева. Половината от книжата изкупи Банка ДСК, а останалата част - ОББ, ДЗИ, застрахователната компания Армеец и пенсионният фонд Родина. Тези облигации са двегодишни и носят на притежателите си 9% годишна доходност. Ако общото събрание премине според очакванията, книжата от първата дългова емисия на Албена АД ще се регистрират на борсата в разгара на лятото.
Почти със сигурност обаче сериозна търговия с тях няма да има. Собствениците на емисията едва ли ще тръгнат да продават книжата си, при положение че на пазара липсват други атрактивни акции. И колкото и да са ентусиазирани някои посредници, сделките с облигациите на Албена АД най-вероятно ще са рядкост.
През седмицата се появиха информации, че дребните акционери могат да бъдат приятно изненадани с гласуване на дивидент. Още миналата есен изпълнителният директор на Албена инвест холдинг Лидия Шулева, която е и член на съвета на директорите на Албена АД, твърдеше, че печалбата на курорта няма да се разпределя заради големите му задължения, породени от реализацията на инвестиционната програма. Сега обаче ръководните лица и от управата на комплекса, и от бившия приватизационен фонд загадъчно мълчат по този въпрос. Според информация, достигнала до в. БАНКЕРЪ, все пак за дивидент ще бъдат отделени 2-3 млн. лева. Това е около една четвърт от печалбата на Албена АД за миналата година, която възлиза на 11.6 млн. лева.
Въпреки добрите резултати през последните години дружеството си остава с висока задлъжнялост. Дългосрочните борчове на Албена АД са почти 44 млн. лева. Освен облигационния заем за 5 млн. лв., заради който е ипотекиран хотелският комплекс Орхидея, дружеството е теглило кредити от БИОХИМ, SG ЕКСПРЕСБАНК и Пощенска банка. Срещу взетите пари са заложени комплексът Добруджа, хотелите Мура, Орлов, Нона, Боряна, Лагуна бийч и Лагуна маре. Средствата от заемите са изхарчени за модернизация на обекти в курорта и за покупката на 90% от хотел Де Маск в Швейцарските Алпи.
Освен Албена инвест холдинг с 23.21% и Албена 2000 с 31.02% акционер в дружеството с 12.6% е и кипърската офшорка Розин инвестмънт лимитид. Тя е дъщерна фирма на Фрамлингтън България фонд, който пък е поделение на известната английска инвестиционна компания Фрамлингтън. Управител на фонда за България е включилият се неотдавна в политиката в полза на царското движение Мирослав Севлиевски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във