Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Актуализира се цената на разрешителните за строеж на територията на Община Пловдив

По предложение на главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов Общински съвет в Пловдив е одобрил актуализация на таксата за издаване на разрешителни за строеж, съобщиха от общината. От септември таксата се вдига на 5 лв. за квадратен метър.

Мотивът за тази промяна е разрешаването на един от основните проблеми на Пловдив - презастрояването. В много части на града изникнаха огромни жилищни комплекси, които трудно се вписват в съществуващата в момента инфраструктура. До момента цената за строително разрешение беше една от най-ниските в цяла България - само 1 лв. на кв. м, като максималния размер, който заплащат строителите е 7000 лв., независимо от разгърнатата застроена площ. Архитект Ахрянов е аргументирал своето предложение с примери от практиката на другите големи градове в страната. За сравнение, цената в община Бургас е средно 7 лв. кв. м, във Варна - между 1.35 лв. и 8.10 лв. в зависимост от вида на сградата, а в София - между 5 и 14 лв. спрямо зоната на застрояване, без да има таван на плащането към бюджета, показват анализите.

Освен това, условия за издаване на строително разрешително в Града под тепетата не са променяни от 2006 година, когато цените на имотите в града са били на много по-ниски нива, а и инвестициите, които общината е направила за прилежащата инфраструктура към всеки нов обект са значителни.

По предложение на арх. Ахрянов цената за паметници на културата от местно и национално значение, както и за ремонтни дейности по сгради, свързани с тяхната енергийна ефективност, остава 1 лев на квадратен метър.

Освен това, главният архитект на Пловдив предлага да се извърши и райониране на града, въз основа на което да се определят различни цени за издаване на разрешение за строеж в отделните райони.

Новата цена влиза в сила от 1 септември, за да имат строителите три месеца гратисен период.

Предложението на главния архитект е било прието с 42 гласа "за" и трима въздържали се. Съветници дори предложили таксата да бъде повишена още на един по-късен етап, тъй като дори след сегашното увеличение е ниска.

Пло̀вдив е вторият по големина град в България с население 346 893 души по настоящ адрес. Той е управленски център на област и община Пловдив, на община Марица и на община Родопи. Градът е най-динамично развиващият се център в Южна България. Икономиката му се крепи на добре развитата многопрофилна индустрия, на услугите, туризма и информационните технологии.

Благоприятни фактори за това са централното географско разположение и сравнително добрата инфраструктура. Пловдив има международно летище, интермодален терминал, в близост до града минава автомагистрала "Тракия", има добре развита система от първокласни пътища и железопътна мрежа.

От гледна точка на инвестициите с най-голям дял е промишлеността, следвана от търговията. В близост до града е изградена "Тракия икономическа зона", една от най-големите индустриални зони в Източна Европа. В нея са съсредоточени много български и чуждестранни компании, които привличат служители от цялата страна. А за тях са необходими жилища, което е в основата на строителния бум в Града под тепетата.

Пловдив се оформя като един от центровете на IT и аутсорсинг бизнеса, използва своите конкурентни предимства пред София - по-ниските наеми на офис площи, лесното придвижване из града, както и по-малките заплати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във