Банкеръ Daily

Красен Станчев:

Актуализацията на пенсиите е най-малко нужна в момента

Икономистът Красен Станчев.

Актуализацията на пенсиите е най-малко нужното в момента. Пари за пенсии до актуализацията на бюджета ще има, но за тези, които в момента започват работа, парите за пенсии по-скоро няма да стигна, коментира в интервю за Радио „Фокус“ икономистът Красен Станчев.

"През 1990 година младите са 24% от населението, а в пенсионна възраст са 21% от населението. Сега е обратното – тези, които са в пенсионна възраст са 24% от населението, а онези, които ще ги заместят, са 18% от населението. Логиката на приема на бюджета започва с най-големия разход – бюджета на НОИ. Актуализацията е предложена от вицепремиера Гълъб Донев и е единствено рационалната, която може да бъде направена, но от друга страна актуализацията на пенсиите е най-малко нужното нещо в момента“, заяви Станчев и посочи, че пенсиите през миналата година са нараснали с 12%, а за последните 10 години – с 87%. Според него  увеличението на заплатите и на пенсиите вървят успоредно.

„Актуализацията на бюджета показа, че за юли и август тази година има около 50 - 70% увеличение на приходите от косвени данъци, а за август има около 30% увеличение на приходите от преки данъци. България е единствената страна в ЕС, в която международните компании плащат всичко, което се изисква по закон“, каза още икономистът и добави, ако пенсиите се увеличават всяка година с по 12%, първата година, когато има спад на икономиката, трябва да се вдигат данъци.

Според него парите за пенсии може да стигнат, ако някои данъци се намалят. „Ако се намали или премахне изобщо данък печалба, ако се изравнят данъците на едноличните търговци с общия данък, който е 10% и ако се махне данък дивиденти. Тогава ще има достатъчно пари икономиката ще расте значително по-бързо“, допълни той.

Миналата седмица парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2021 г. С предложените от служебното правителство промени се гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си средно с 64 лева. Общо допълнителните разходи за 2021 г. за пенсии възлизат на 353 млн. лева.

Предвижда се увеличение на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 на сто, считано от 1 октомври 2021 г., което е увеличение с 12,5 процента.

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се повишава от 1440 лв. на 1500 лв.

Предвижда се увеличение на пенсията за старост от 148,71 лева на 170 лева месечно от 1 октомври. Това ще доведе до ръст от 14,3 на сто на всички пенсии, несвързани с трудова дейност, както и на съответните добавки, изчислявани от размера на социалната пенсия за старост. Предвидени са и средства за увеличаване на вдовишките добавки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във