Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Активизираме търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество с Египет

Изглед от модерната египетска столица Кайро

От 25 до 27 март президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Египет по покана на колегата си Абдел Фатах Ас-Сиси, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Задълбочаване на политическия диалог и на двустранните отношения, активизиране на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество, засилване на партньорството в областта на културата науката, образованието и туризма, както и перспективите в сферата на отбраната и военната промишленост ще бъдат сред темите, които българският държавен глава ще обсъди в рамките на визитата си в Египет.

Водената от президента делегация включва представители на изпълнителната власт и на институциите, насърчаващи контактите между деловите среди, както и представители на близо 30 български фирми от отбранителната индустрия, земеделието и производството на храни, машиностроенето, високотехнологични компании и в сферата на туризма, които ще обсъдят със свои партньори от Египет реализацията на общи проекти. Очаква се в рамките на визитата да бъде създаден и Българо-египетски бизнес съвет.

Египет е един от нашите стабилни търговски партньори от региона на Близкия изток. Страната ни полага последователни усилия за допълнително стимулиране на сътрудничеството. В тази връзка правителството одобри План за действие на Българо-египетски бизнес съвет, който ще се провежда веднъж годишно. Съпредседател от българска страна ще бъде заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. По време на тези срещи се предвижда да бъдат обсъждани въпроси, свързани с идентифициране на нови възможности за развитие на двустранните икономически отношения, разработване на предложения за подобряване на бизнес средата, разширяване на мрежата от български и египетски компании, работещи заедно, включително чрез организиране на бизнес мисии, форуми и инвестиционни семинари в България и Египет и други. С тази нова платформа се цели засилване на диалога и да допринесе за по-нататъшния обмен на информация и опит между двете страни в икономическата сфера. Ще бъдат обсъдени и мерки за привличане на египетски инвестиции в България и създаване на конкретни бизнес контакти и партньорства между компании от двете страни.

След като през 2015-а стокообменът прескочи половин милиард, Египет се утвърди като един от големите търговски партньори на България в района на Близкия изток и на целия Африкански континент. А през 2017 г. двете страни вече са си обменили стоки за 1.030 млрд. щ. долара. Търговското салдо обаче е отрицателно за България. Българският износ се формира основно от нефтени масла и масла от битуминозни минерали, различни от суровите, рафинирана мед, пшеница и смес от пшеница и ръж, царевица, автомобилни превозни средства за специални цели, сурови и необработени тютюни и други стоки. Вносът от Египет включва сурови нефтени масла, минерални или химични азотни торове, полимери на пропилена,  сол, вкл. готварска, и други. Като най-перспективни области на двустранното икономическо сътрудничество днес се разглеждат енергетиката, транспортът, комуникациите, хранителната промишленост, селското стопанство и туризма. Това отбеляза д-р Сахар Наср, министър на инвестициите и международното сътрудничество на Египет при гостуването си у нас през февруари. 

В президентския дворец "Иттихадия" в Кайро българският държавен глава и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от египетския президент Абдел Фатах Ас-Сиси и съпругата му Интисар ас Сиси. Двамата държавни глави ще проведат среща на четири очи, а след това ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Египет. След края им президентите на България и Египет ще направят съвместни изявления за медиите.

В рамките на посещението си в Египет Румен Радев ще разговаря с министър-председателя на страната Мостафа Камал Мадбули и с председателя на парламента д-р Али Абдел Ал-Сайед Ахмед.

Facebook logo
Бъдете с нас и във