Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Активите на "Прециз интер холдинг" се разпродават на парче

След краха на известното някога русенско предприятие "Прециз интер холдинг", активите на неговия  наследник – акционерното дружество "ПИХ индъстри"  за пореден път се разпродават на публичен търг. Заради натрупаните милионни дългове , то беше обявено в несъстоятелност още преди четири години. А синдикът на фалиралата компания -  Димитър  Смиленов, който досега е обявявал 30 търга за имуществото й,  за пореден път прави опит да събере макар и  минимална част от парите, с които кредиторите му трябва да бъдат удовлетворени.

На 7 ноември предстои  провеждането на три търга, на които ще бъдат продавани както триетажната битова  сграда на предприятието, разположена върху  2724 кв. м  в имот с площ 11 836.71 кв. м, така и инсталации и производствени линии.

Общата цена на продаваното имущество е под един милион лева, но  дълговете на фалиралото дружество са близо 100 милиона лева.

В същото време преоценяването на активите върви с пълна сила.

През лятото на 2008-а например беше направен опит за продажбата на същата тази битова сграда, като оценката й тогава беше  на стойност 368 243 лева. Сега тя се предлага с начална тръжна цена от 238 621.14 лева.

Производствената линия  за електрическо заваряване на тръби ( RM 40/2) също ще се търгува за 80 на сто от цената при предишното й предлагане – за 521 816.32 лева. Същото е положението и с линията МТМ-Алу , която включва и инструментална екипировка. Тя ще се търгува за 201 726.72 лева.

Всички обявявани до този момент продажби на имуществото на дружеството  едва ли  ще успеят да покрият и една десета част от натрупаните му задължения, които -  ако съдим по приетия от съда списък на кредиторите му  от края на 2015-а, когато  "ПИХ индъстри" пое  по пътя на несъстоятелността, са близа 100 млн.лева. Само задълженията му към "Уникредит Булбанк" АД са в  размер на 54 335 410.47 лева. Към тях са прибавени и над 3.5 млн. лв. дълг към "Уникредит лизинг". Други 36 621 363.45 лв. са записани като дължими към "Райфайзен банк България". Към тях вървят и дълговете към "Райфайзен лизинг България" , които са на стойност  795 864.52 лева. Присъденото на Националната агенция по приходите е в размер на 2 654 895.38 лева.

Като се съобщава  всичко това, не е лошо  да бъде припомнена

историята на това инак добре работещо допреди години предприятие.

Тя не се различава от повечето  до болка познати  примери на приватизацията у нас  -  напазаруван  без пари завод  не само не оцелява, но оставя след себе си дългове за милиони.  В конкретния случай всичко започва  през 1987-а  в село Иваново, близо до Русе. По това време е създадена държавната фирма "7 ноември", която има една линия за производство на тръби и 29 служители.  Негов генерален директор е Гено Генов (вече покойник). По изпитания метод на прехода - промяна на собствеността чрез приватизация от работническо-мениджърско дружество,  през 1996-а директорът се сдобива с предприятието  срещу скромните 22 хил. лева.  Генов  участва като акционер и в много други фирми. Той създава и ново производство на територията на някогашния Комбинат за тежко машиностроене в Русе, който по това време е бил обявен в ликвидация. През 2002-а се явява и на изборите за кмет на града като независим кандидат, подкрепен от БСП, ДПС и НДСВ и лично от бившия  кмет и тогавашен министър на държавната администрация Димитър Калчев. 

Това не е случайно . 

Калчев е бил съдружник на Генов във фирмата "Крамс", чиято основна дейност е производство на стоманени тръби. Израстващият по това време русенски предприемач  сам финансира кампанията си, а в предизборните си изявления даже наблегна на факта, че  е върнал сина си от чужбина, за да работи в България. Това обаче не му помага особено и той загуби изборите от съгражданката си Елеонора Николова, кандидат на СДС. След гласуването  той  отново съсредоточава усилията си върху бизнеса и - в интерес на истината,  постиженията му в тази област са доста впечатляващи. Възходът на "Прециз интер холдинг" е значителен. Приходите на компанията нарастват от 21 млн.  през 2002-а  до впечатляващите  152 млн. лв. през 2008 година.

Бизнесът на дружеството се разраства, а както може да се очаква, банките се отнасят доста благосклонно към него. То получава безпроблемно кредити за милиони. През 2007-а служителите на групата са над 1000 души, а според хората,  работили там по това време, условията били доста добри. Работниците получавали допълнителна заплата за Коледа, безплатен транспорт и храна в столовете в Иваново и в Русе.

Само  че благосклонността на съдбата

и  бляскавото до този момент развитие започва да буксува . За съжаление през февруари 2008-а тя слага край на земния  път на Генов и  бизнесът му е поет от сина му Стоян. По това време холдингът работи на пълни обороти и изнася над 70% от продукцията си. Тогава групата е сред стоте най-големи фирми в страната. Но със задълбочаването на финансовата криза поръчките намаляват, а оттам и приходите. Продажбите на "Прециз интер холдинг" за 2009-а се сриват с почти 50% спрямо предишната година. Според  отчетите  на компанията в Търговския регистър краткосрочните й задължения в края на 2009-а  са скочили от 29 млн. на 78 млн. лева. Банките започват да си търсят вземанията. Отделно доставчици и партньори на групата не получават плащанията си с месеци. Частни съдебни изпълнители започват да описват имуществото на холдинга, за да го продават по искане на кредитори.

Очевидно е, че  наследникът на създадената от предприемача Генов империя  - синът Стоян, не успява да се справи с предизвикателството и компанията се отправя  към неизбежния  си край.

Две години по-късно групата, която вече е обкръжена от недоволни кредитори, започва  да прехвърля   активи в нови фирми. През пролетта на 2010-а  са създадени две нови компании - "ПИХ индъстри" и "ЕМ комерс 10". И двете са със сходен  предмет на дейност като този на "Прециз интер холдинг". И в двете са прехвърлени активи от холдинга, вероятно в опит да бъдат скрити от кредитори. В тях  са преназначени и служителите на групата. В "ПИХ индъстри" директори са Стоян Генов и сестра му Иванка, както и производственият директор на "Прециз интер" Валентин Ботев. Втората фирма е собственост на австриеца Роберт Михаел Шрам,  представляван от  Венелин Стоянов Василев.Но   и двамата не са свързани лица със Стоян Генов. В първата фирма са апортирани имоти на "Прециз интер холдинг" за 48 млн. лева. По-късно австриецът става  и основен акционер в "ПИХ индъстри".

Прехвърлянето на собственост продължава и след това.

От последния списък на акционерите, присъствали на общото събрание през 2015-а, става ясно, че 99.9 % от акциите на "ПИХ индъстри" се представляват  от едноличното дружество с ограничена отговорност "ЕМ комерс 10", собственост на Роберт  Шрам и на Венелин Василев, който притежава... една акция.

Към днешна дата самото "ЕМ комерс 10" също е със запорирано имущество. Нещо повече - на 29 ноември акциите на дружеството също излизат на публична продан. Синдикът  на фалиралата компания  Пламен Костадинов от Русе е обявил продажбата на имуществото на длъжника. В обявлението е записано , че ще бъдат продадени изцяло  „правата по Временно удостоверение №1 от 1 юни 2010-а, издадено от „Пих Индъстри“ АД, относно записаните 39 999 бр. поименни и налични акции в капитала на „Пих Индъстри“  Русе на обща номинална и емисионна стойност от 39 999 000 лв. , като всяка акция е с номинална стойност 1000 лева“ . Но ще се търгуват на начална цена, определена съгласно експертната оценка на  един лев за акция, пише в обявлението за търга.

С думи прости - става дума  за 39 999 лева...

Facebook logo
Бъдете с нас и във