Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АКСА ДОГОВОРИ ПОКУПКАТА НА ВИНТЕРТУР

Френската застрахователна компания АКСА - втора по големина в Европа, се съгласи да плати 7.9 млрд. евро за Винтертур - застрахователното поделение на швейцарската банкова групировка Креди Суис. Това е най-голямото поглъщане в европейския застрахователен бранш от 2000 г. насам. Покупката на Винтертур ще осигури на АКСА водеща позиция на застрахователния пазар в Швейцария и 13 млн. допълнителни клиенти в 17 държави от Испания до Китай. Швейцарската фирма, която носи името на малко градче на около 25 км от Цюрих, управлява и активи за близо 100 млрд. евро. Френската групировка плаща около 1.35 пъти над счетоводната оценка на Винтертур. За сравнение, английският застраховател Авива, който преди шест години погълна местния конкурент Норуич юниън за 7.4 млрд. англ. лири, даде цена, надвишаваща 1.22 пъти счетоводната му стойност.
Главният изпълнителен директор на Креди Суис Освалд Грюбел се отказа от стратегията на предшественика си Лукас Мюлеман, който купи Винтертур през 1997 г. с идеята да продава застрахователни и банкови продукти на едни и същи клиенти. Швейцарската банка последва подхода на щатския финансов гигант Ситигруп, който прекрати усилията си да свърже в брачен съюз банковото и застрахователното дело. Шестдесет и две годишният Грюбел заяви пред инвеститорите през декември 2005-а, че продажбата на Винтертур ще позволи на банката да инвестира пари при по-висок доход. Доходността на акционерния капитал на застрахователното поделение (мярка за рентабилност) е била 15% през първото тримесечие на тази година, докато за банковия бизнес на Креди суис този показател е бил 27.4 процента.
Покупката на Винтертур ще превърне АКСА във втория по големина играч на испанския пазар на имуществени застраховки и застраховки срещу произшествия, ще активизира дейността й във Великобритания и ще осигури значителни позиции в Източна Европа. Главният изпълнителен директор на френската компания Анри дьо Кастрие отказа да даде оценка за потенциални съкращения на работни места, което безпокои особено силно профсъюзите в Германия.
Страните се надяват да приключат до края на годината операцията, която включва и рефинансиране на дълг на Винтертур за 1 млрд. евро. Най-голямата досегашна сделка на Дьо Кастрие е изкупуването на акциите на дребните акционери в щатското поделение на компанията АКСА файненшъл през 2000 г. - няколко седмици след като продаде щатския инвестиционен бутик Доналдсън, Лафкин енд Дженрет на Креди Суис за 13.4 млрд. щ. долара. Поглъщането на щатския животозастраховател Моуни груп за 1.5 млрд. щ. долара през 2004 г. пък превърна АКСА в трети по големина продавач на анюитети с вариращи параметри в САЩ, където компанията заработва около 20% от приходите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във