Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ако заведенията отворят на 1 февруари, ще бъдат глобени

"Аз съм в постоянна връзка с ресторантьорите, чуваме се по няколко пъти на ден с тях, участваме в срещи. Абсолютно съм запознат, правим всичко възможно да отговорим на исканията им." Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по повод протеста на собствениците на заведения, насрочен за сряда по обяд.

"Готов съм да открием един отворен кабинет за бизнеса в министерството, така че те да са заедно с нас и да са информирани за всяка една стъпка", каза Борисов. По думите му, властите търсели баланс - да се запази здравето на хората и едновременно да има стабилна икономика.

Мерките доказали, че България се справя и от икономическа, и от здравна гледна точка много добре, смята министърът.

Той посочи, че има обективни теми, които се дискутират активно с бизнеса. "Интервенцията в момента реално е към милиард и половина, и още около половин милиард са в ход", поясни Борисов за финансовото подпомагане по икономическите мерки на държавата за справяне с пандемията.

Имало минимални забавяния, защото администрацията трябвало да обработи хиляди заявления, банкови кодове и номера на банкови сметки. Към момента, по думите на министъра на икономиката, са подпомогнати над 300 000 работни места, а общо фирмите са около 50 000.

"Затова каня бизнеса да бъде заедно с нас, да взимаме заедно решения. Политиката, която прилагаме, е да стигнем до всяка една компания. Стремим се да не остане неподпомогнат бизнес", каза министър Борисов пред БНТ.

Средствата по мярката 60/40 са до края на септември. Мерките, които минават през Българската банка за развитие за безлихвени кредити за физически лица и компании с облекчени условия за кредитиране, ще работят до средата на годината. Имало обаче достатъчен ресурс и те да бъдат удължени до септември.

В Бюджета за 2021 г. били заложени и още нови мерки. Очаквало се задвижване по линия на износа и инвестициите и надеждите са за икономически растеж от около 3-4% през 2021 г.

На въпрос дали ако заведенията отворят на 1 февруари в знак на протест, ще бъдат глобени, Борисов отговори, че във всяка една икономика и демокрация трябва да се спазват законите. А правилата в случая те са такива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във