Банкеръ Daily

Ивайло Мирчев, член на Изпълнителния съвет на “Да България”:

Ако трябва, енергийният министър ще спи и на терминала

"Ако енергийният министър наистина преследва българските интереси, то той, ако трябва, ще спи пред входа на гръцкия министър и на гръцката газова компания. А ако трябва, ще спи и на терминала."

Така Ивайло Мирчев, член на Изпълнителния съвет на “Да България” и водач на листите на “Демократична България” в Бургас и Разград коментира в интервю за NOVA аргумента, че няма слотове. По думите му подобно обяснение е несериозно, защото е удвоен капацитетът на гръцкия терминал в Ревитуса и някой просто трябва да поиска слотове. Мирчев е категоричен, че енергийната независимост на България трябва да е на първо място.

“Всеки ход за нови покупки по действащия договор с “Газпром” отслабва българската позиция по арбитражното дело за спрените ни доставки. Това означава, че ще трябва да плащаме още 1-1.5 милиарда на Русия, ако загубим делото. Преди за руските реактори платихме милиард, сега още един”, предупреди Мирчев.

Политикът от „Да България“ обясни, че енергийната независимост има три компонента – петрол, газ и ядрено гориво. И призова да спрем зависимостта за тях от Русия, но предупреди, че  служебното правителство се опитва да ни върне към “Газпром”. 

Мирчев коментира и темата за ГЕРБ и „Лукойл Нефтохим”: “ГЕРБ всъщност направи тази схема с “Лукойл”, трябва да има граници за лъжата.“ Също така напомни, че “Лукойл Нефтохим Бургас” не е  плащал данък печалба при цялото управление на ГЕРБ и едва тази година е платил съвсем малък данък. Освен това, въпреки че още през 2018 година “Демократична България” печели съдебно дело да ѝ предоставят ревизионните актове на “Лукойл”, те все още не са й дадени. 

Мирчев обясни и защо “Лукойл” практически е монополист на пазара у нас: “Рафинерията работи на ишлеме. Регистрираната в Швейцария “Литаско”, с реален собственик “Лукойл”, продава на “Лукойл Нефтохим Бургас” нефт на каквато цена реши. Слага си съвсем малък марж и на изхода отново “Литаско” купува произведената продукция горива. Същата схема и „Мултигруп“ правеше през 90-те години с държавните предприятия на входа и на изхода”.

Според него “Литаско” продава на входа руския сорт “Уралс” на цената на сорт “Брентс”, който иначе е с около 35 на сто по-евтин и така изсмуква огромни печалби, вместо цените по нашите бензиностанции да паднат. Тази схема беше разкрита и огласена в парламента, задавали сме въпроси към ресорните министри, добави бившият депутат.

Мирчев съобщи, че схемата, доскоро е работела и в Румъния, но там вече висшият мениджмънт е на съд за по- голямо дело за данъчни престъпления и злоупотреби в особено големи размери. 

„Демократична България” отдавна настоява и за смяната на Красимир Първанов, който е представителят на държавата в “Лукойл Нефтохим Бургас” и който държи златната акция,“ заяви Ивайло Мирчев. И напомни, че Първанов беше шефът на НЕК, подписал скандалния договор с Русия, с който бяхме длъжни да платим 1 милиард за ядрения реактор. “Има си министър и вицепремиер, отговорни за това – те трябва да дадат отговорите”, отбеляза кандидат-депутатът.

Ивайло Мирчев коментира и темата за шистовия газ, повдигната при посещението у нас на бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео и страховете на хората от “житницата на България” – Добруджа, които имат притеснения от бъдещи сондажи: “Аз съм роден в Добрич, в центъра на житницата на България. Под него има голямо сладководно езеро, страхът на хората беше, че ще се отрови езерото. Но технологиите се развиха и шистов газ вече се добива не с химикали, а с вода. Освен това езерото е и в Румъния и там добиват конвенционален газ, като дупчат вече над 10 години. Мораториумът върху газовите проучвания трябва да падне. Важното е да сме истински енергийно независими. Останалото са предизборни дъвки” – обобщи Мирчев.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във