Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ако "Топлофикация София" не плати, има риск газът да спре за всички

Ако "Топлофикация София" не плати дълга си до 25 октомври, може да бъде спрян газът до дружеството, и дори компанията да иска, да не може да направи доставки на когото и да е. Това заяви директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов. 

 

Той се надява  да не се стигне до този неприятен за всички сценарий. Според него не трябва да се рискува с доставките за останалите потребители и именно заради това дългът трябва да бъде погасен. 

Общественият доставчик предупреди, че можа да се стигне до принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с "Топлофикация София", ако не бъдат погасени задълженията на столичното парно.

В писмото до президента, премиера, енергийния министър, управата на БЕХ, столичния кмет и др., е описано защо столичното друежство трябва да плати до 25 октомври и какви рискове крие неплащането на задължението. Датата е тази, защото до края на октомври "Булгаргаз" трябва да предплати доставките на синьо гориво.

Като друг аргумент се посочва, че съгласно банковата гаранция, учредена по договора за доставките на азерския газ, "Булгаргаз" има задължение да не допуска превишаване на определено ниво на задлъжнялост на "Топлофикация София". Сегашният й дълг се оценявал от банката издател на гаранцията като сериозен риск пред доставчика на газ и ако той не бъде погасен, съществува риск банката да оттегли своята гаранция. Това пък е основание AGSC да усвои пълния размер на вече издадената банковата гаранция от 72.6 млн. долара, както и да прекрати договора за доставка на азерския газ, уточни Павлов.

Какво ще стане, ако не се намери решение за плащане на дълга?

Едва ли ще се стигне до спиране на парното в София, защото "Булгаргаз" има и индустриални клиенти с 24-часов непрекъсваем цикъл, които си плащат съвсем навреме газа и техните доставки не могат да бъдат рискувани.  По думите на Павлов задълженията на столичното дружество са 131 милиона лева, което е 30% от приходите на газовата компания. Освен това всяка година в началото на есенния сезон този дълг нараства и стига до 200 милиона.

„Всички останали клиенти си плащат. Ако в Европа не си плащаш, ти спират газа“, каза Павлов. Въпреки кризата в световен мащаб „Булгаргаз" е осигурил достатъчно гориво за своите клиенти и то на по-добри цени от тези в момента в Европа, категоричен е той. Освен това недостиг у нас не се очаква, тъй като едва 6-8% от електроенергията се произвежда от природен газ.

"Булгаргаз" поиска ново поскъпване на природния газ от ноември с близо 32 процента. Предлаганата цена е 126 лева и 76 стотинки за мегаватчас.

"Окончателното ни предложение за поскъпването на природния газ ще бъде внесено на 1 ноември.Сега направихме само първите изчисления. Но виждаме криза, Европа признава – стигна се до 120 евро на мегаватчас", отбеляза директорът на компанията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във