Банкеръ Daily

Синдикатите:

Ако не вдигнем заплатите, няма да видим еврозоната

Две трети от българите получават заплата под средната.

Минималната работна заплата за осемчасов трудов ден трябва да достигне заплатата за издръжка до 2026 г., за да няма работещи бедни. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на кръгла маса за Европейския стълб за социални права. 

В сряда синдикатът организира кръгла маса, посветена на предстоящия за изготвяне национален план, посветен на Европейския стълб за социални права, по линията, на който България ще получи близо 3.5 млрд. лева. 

Най-малко 1069 лева чиста заплата трябва да получава един работещ, за да покрива разходите си за издръжка, които включват храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения.  За двама възрастни с едно дете до 14 г. пък са необходими 1925 лв., което означава че двамата работещи трябва да получават чисто по 962 лева. Българите вземат 400 лв. по-малко от нужното за издръжка. Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни.

Две трети от българите получават заплата под средната. Около 500 000 души работят на минимална заплата, а ако към тях добавим тези, които работят на заплати до 800 лева, тогава броят на така наречените „работещи бедни“ скача още повече.

Заплатата за издръжка отразява ниво на заплащане, което позволява на семейството достоен начин на живот. Парите трябва да са достатъчни, за да се осигури активно участие в обществения и социалния живот – например да разполагате с финанси за свободното ви време, за участие в градския живот и т.н. Разбира се, трябва да имаме достатъчно и за храна и подслон

КНСБ обяви, че трябва да има значително увеличение на разходите на държавата в сектор социална политика. В рамките на 4 години, колкото би бил мандатът на евентуален нов кабинет, този стълб в разходната част на бюджета, трябва да нарасне до 20% или от 18,8 до 30 млрд. лева. 

По рано президентът на КНСБ Пламен Димитров и неговият колега от КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов се обединиха около позицията, че не е възможно да влезем в еврозоната с минимална работна заплата от 300 евро и това няма да ни се случи, ако не се вдигнат доходите. Добър пример за България може да е  Латвия, която е увеличила доходите с 30% двете предходни години преди приемането на европейската валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във