Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ако КЕВР вдигне парното с 20%, ще си ходи, закани се Борисов

Премиерът Бойко Борисов се ядоса на Комисията за енергийно и водно регулиране, защото  планира през лятото да повиши цената на парното с 20%  заради очаквани прогнози, че природният газ ще поскъпне в бъдеще.

"Още днес ще се опровергае прогнозата за 20 % увеличение на парното. България успя да договори намаление в цената на природния газ с „Газпром“ в размер на повече от 42 % и то със задна дата.  Ще обсъдя с колегите, и без това им е изтекъл мандатът, смяна на КЕВР. Такива глупости не може през седмица-две да се говорят. Говорят за бъдеще време, ако станело нещо, еди-какво си. Те излизат и казват: ще вдигнем с 20 % цената на „Топлофикация“. Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много ,защото не вдигаха, и при Орешарски не вдигаха цената, и като всеки един продукт – това се плаща, коментира премиерът.

Той подчерта, че КЕВР трябва да влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават- Според него регулаторът сега прави глупости.

Днес регулаторът трябва да обсъди увеличение на цената на парното за София с 22%, с 15 до 18 на сто за Бургас, Враца и Разград.

Енергийната  министърка Теменужка Петкова обяви вчера, че топлинната енергия няма да поскъпва. Според Петкова това са неоснователни твърдения и изрази учудване кой експерт е направил това предположение, че скокът ще е с около 20%. Планът на регулатора предвижда парното да поскъпне от 1 юли, като в София е с над 22%, а с над 15% - във Враца, Бургас и Разград.

"Цената на природния газ е предоговорена и намалена. За април спрямо март тя е с 42% по-ниска. Няма такава идея за поскъпване. "Булгаргаз" предостави заявление за цената на природния газ за юни и тя е с 9% по ниска спрямо май, като това ще бъде отразено. КЕВР ще го направи, аз съм убедена. Некоректно е да се говори, че ще има увеличение", каза още Петкова.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във