Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ако Ердоган пусне бежанците към Европа, те ще съборят оградата, предупреди Борисов

Няма никакво основание за притеснение относно бежански поток от Турция към България. Взели сме всички мерки. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод изявлението на турския президент Реджеп Ердоган, че ще отвори "границите към Европейския съюз за сирийските бежанци". Той присъства на официалното откриване на новия участък от АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза, дълъг 9,3 км.

"Ако дойдат 50 000 - 100 000 на оградата и армията, и полицията да са там, нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля. Оградата ще се събори и ще минат. България обаче има перфектни отношения с Турция. Натискът от турската граница към момента е нулев. В подобни критични ситуации най-правилното решение е да се поддържат дипломатически отношения.”, коментира Борисов. 

Според него в момента най-важна е дипломацията и да се спазва споразумението с турската държава. Колкото сме по-пестеливи с думите в тази ситуация, толкова по-добре.

"Виждате какви двойни мантинели, какви огради за сигурност има. Това е едно изключително съоръжение. Продължаваме с нова сила. За мое най-голямо съжаление въобще нямаше проект за "Хемус". Никой никога не е мислил да я прави. Така че сега продължаваме да проектираме", коментира премиерът.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов, който също присъстваше на събитието заяви, че са взети всички мерки за охрана на границата с Турция и че при необходимост армията също може да се включи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във