Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АКЦИИТЕ НА СОЛВЕЙ-СОДИ ГУБЯТ ПОЧВА

От влизането в сила на промените в борсовия правилник броят на търгуваните позиции расте. Сред брокерите и техните клиенти вече се усеща празнично настроение. Затова резки промени в котировките на дружествата, даващи облика на пазара, не се забелязват.


Единствената позиция, където движението беше по-чувствително, бяха акциите на Солвей-Соди. Котировките им спаднаха с 8 процента. Причината обаче е не толкова, че намалява доверието в тези книжа, колкото прекаленият им ръст седмица по-рано. След като миналия четвъртък котировките им достигнаха до 9 лв., заради засиленото търсене от страна на клиенти на инвестиционния посредник Елана, сега стойностите им бяха дори под 7 лв. за бройка. Брокерите очакват през следващата седмица книжата на Солвей-Соди да поскъпнат поне до 7.50 лв. едната.


Акциите на ЛУКойл Нефтохим загубиха по около 20 ст. от стойността си. В началото на седмицата цената им намаля до 8.20 лв., след което възстановиха част от позициите си и приключиха търговията при 8.65 лв. за бройка. Резкият спад с над 10% в международните котировки на суровия петрол доведе и до загуби за вложилите парите си в компаниите от бранша на световните борси. Бургаската рафинерия пък понижи средно с 8% цените на едро на горивата.


Изненадващо се засили интересът към българските депозитарни разписки (БДР) на акции на немски компании. Продадени бяха над 27 хил. броя, като основните количества бяха изтъргувани в сряда. От същия ден започна предлагането на БДР на SAP AG, но търсене за тях засега няма. Другата седмица инвеститорите ще могат да купуват и разписки на Сименс (Siemens). Книжата отново ще пласира инвестиционният посредник Еврофинанс.


Беше сключена сделка за продажбата на 22 хил. акции на Централна кооперативна банка на цена от 0.55 лв. за бройка. Тази котировка очевидно не е реална, тъй като през цялата седмица книжата на кредитната институция се търсеха на цена 0.58 лева.


След новината, че Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) е започнала разследване на сделките с акции на Балканфарма-Дупница и Балканфарма-Троян на нереално високи цени, котировките им се върнаха на нормалните си равнища. Още преди месец брокери прогнозираха, че пазарните им стойности трябва да са между 3 и 4 лв. за акция. Тези очаквания се сбъднаха абсолютно, като сделки с книжата на фармациите се сключваха на нива от 3.45 до 3.60 лв. за книга.


С повече от 20% поевтиняха акциите на врачанския торов завод Химко. През последните седмици международните цени на произвеждания там карбамид се покачиха рязко. Въпреки това доверието на инвеститорите в книжата на комбината е под критичния си минимум. Все пак някои брокери смятат, че акциите на Химко са подценени и прогнозират лекото им поскъпване през следващата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във