Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Акция на ГДБОП за магистрала "Хемус" започна с 10 арестувани

Мащабна акция на ГДБОП се проведе в сряда вечер в три области в страната. Акцията бе свързана със строителството на автомагистрала "Хемус" и по неофициална информация има 10 арестувани. От службата са проверили офиси на фирми, които са взели участие в строежа на автомагистралата. Извършени са обиски на различни места в страната.

Преди седмица МВР и НАП направиха обиски и иззеха документи в държавната фирма "Автомагистрали" и агенция "Пътна инфраструктура". МВР инспектира магистрала "Хемус" с дрон, търсейки техниката и строителните материали за изграждането на магистралата. Инспекцията започна от лотове 4 и 5, но обхвана цялото трасе. 

Строителният министър Виолета Комитова заяви, че от лот 4 до лот 9 няма издадени разрешителни за строеж. Не са започнали отчуждителни процедури по цялото трасе. Независимо от това към фирмите изпълнителки са преведени авансово огромни суми, като става дума за близо 200 млн. лева.

Вътрешният министър Бойко Рашков изтъкна, че властите не знаят кои са фирмите, които са се заело със строежа на участъците от „Хемус” и са получили авансови плащания. Данните, с които полицията разполага, сочат, че са създадени десетки документи с невярно съдържание. Според Рашков за първи път в историята на България има строителен обект, за който не се знае кой е отговорен. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във