Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Акцентът на развитието ни трябва да бъде образованието и иновациите

Икономиката ни трябва да е насочена към производството на скъпи и уникални неща. Върху това акцентира вицепремиерът Томислав Дончев по време на първата дискусия по Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Темата на дискусията беше първият стълб от Плана - "Иновативна България". Няма смисъл само от увеличаване на мащаба и машинния парк - развитието на иновациите е комплес от мерки. Разговорът по темата трябва да започне от образованието.

Мерките в образованието и иновациите се финансират от много източници. Първият ни акцент са природните науки и инженерните дисциплини и затова оборудване 1680 училищни кабинети за тази цел, отбелязва вицепремиерът Дончев.

Създава се и нов фонд от 410 млн. лева за авангардни научни разработки, създавани от висшите училища и научните институти на БАН. Много е  важно в тази насока да се привлече и частният бизнес, който да инвеститар в развитието на иновациите.

България е успяла частично да се реиндустриализира и сега над 28.5% от БВП се създава от този сектор. Трябва да скъсаме с икономиката на ишлемето, където България и конкурентна с ниската цена на труда и на оперативните разходи, подчертава Дончев.

Ще направим специален фонд от 490 млн. лева за изграждане на съпътстваща инфраструктура за индустриални зони, чертае бъдещето вицепремиерът Дончев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във