Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Акцент за МВР беше борбата с купения вот, отчете Рашков

В периода на управление на служебния кабинет МВР имаше доста активна дейност. Това каза на пресконференция служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. Той отчете, че силовото министерство е успяло да осигури провеждането на честни избори на 11 юли и да елиминира голяма част от опитите за купуване и продаване на гласове. И изтъкна, че десетилетия наред криминалният вот е съпътствал изборите, което е изкривявало политическата картина. А усилията на служебния кабинет са довели преодоляването в голяма степен на този проблем.  

По думите на министъра сигналите за нарушения на изборния процес за времето на управление на служебния кабинет са се увеличили в сравнение с изборите през април. Проведени са и редица полицейски операции. Проверени са били 5600 места, за които е имало информация за търговия с вот. 10 200 души са предупредени по Закона за МВР, за които е получена информация, че се занимават с търговия с гласове. 

Има образувани 104 досъдебни производства, свързани с изборния процес. "Не приемаме упрека, че сме оказвали тормоз върху избиратели, предупреждавани със съответните протоколи. Това е една законово установена форма, с която органите на МВР въздействат върху граждани, които подготвят извършване на престъпление, свързано с изборния процес", подчерта Бойко Рашков. Той определи като унизително прикриването на фактите около полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналото лято. Под ръководството на служебния силов министър са назначени допълнителни проверки за провинилите се униформени служители. И е установено, че те не са само четирима, както е било съобщено по-рано.

На миграционния поток също е било обърнато сериозно внимание. "Всички политически сили се обединиха около идеята да се съдейства от всички държавни органи, така че МВР да бъде способно да отговори на засиления мигрантски натиск. През последните две седмици не се наложи включването на армейски сили по границите, за сметка на това включихме допълнителни служители от областните дирекции на министерството“, уточни служебният министър. И допълни, че при нужда в рамките на 36 часа могат да се разположат военни, за да се противодейства на масово навлизане на мигранти у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във