Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АКБ КОРПОРАЦИЯ РАЗПРОДАВА АКТИВИТЕ СИ

Управляваната от Николай Банев АКБ корпорация продължава усилено да преструктурира портфейла си. След като през есента на миналата година бившият приватизационен фонд продаде почти половината от акциите си в туристическия курорт Русалка, този четвъртък пласира чрез борсата още четири свои пакета. Става въпрос за книжа от предприятия, които досега бяха мажоритарна собственост на корпорацията.
Почти 50% от капитала на Динамо-Сливен, или 248 768 акции вече имат нов собственик. Това е и най-големият пакет от корпоративни ценни книжа, с който се разделиха Николай Банев и съдружници. АКБ корпорация се раздели и с 23.4% от Елма - Троян, с 31.6% от Бимас - Русе, и с 22.1% от Берое - Стара Загора. Прави впечатление, че единичните цени на сключените сделки са изключително ниски. Те варират от 0.10 лв. за акциите на Бимас до 0.60 лв. за книжата на Елма.
Засега може само да се гадае кои са новите притежатели на книжата. Изпълнителният директор на корпорацията Ивайло Маринов каза в четвъртък следобед за в.БАНКЕРЪ, че не знае нищо за извършените транзакции. Брокерът на БУЛБАНК Борислава Димитрова пък потвърди, че става въпрос за сделка с акции, собственост на компанията на Николай Банев. Книжата дълго време са били заложени пред кредитната институция. Буквално седмици преди сегашната им реализация обаче запорът върху продажбата им е бил отменен. Причината за него бе тегленият през 1998 г. от АКБ корпорация заем за покупката на 24% от акциите на Полимери. Той бе на стойност 12.9 млн. щ. долара, като за погасяване са останали още 5.7 млн. щ. долара. Задължението към БУЛБАНК трябва да се изплати изцяло до септември 2002 година.
От продажбата на акции от четирите предприятия в касата на корпорацията постъпиха 225 хил. лева. Те продължават да стоят в БУЛБАНК, тъй като тази банка извърши транзакцията.
Пак в четвъртък Варненският окръжен съд отложи делото за обявяване на девненския завод Полимери в несъстоятелност. Вероятно то ще се гледа отново през февруари. Искът за фалита на дружеството е заведен от Агенцията за държавните вземания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във