Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Айтоския проход е връзката на Варненска област с АМ „Тракия“

Близо 44 км републикански пътища в района на Айтос ще бъдат основно ремонтирани през тази година, с което ще се подобри транспортната свързаност между общините в района и областите Бургас и Варна. Това стана ясно от отговора на министър Караджов в петъчния парламентарен контрол.

Пред приключване е основният ремонт на над 33 км от третокласният път Провадия - Дъскотна през Айтоския проход. Той е най-удобната и кратка връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала „Тракия“ в Бургаско. Инвестицията е за над 24.2 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година. За участъка е подписан Акт 15 и предстои назначаването на Държавна приемателна комисия и издаване на разрешение за ползване.

В план-програмата за ремонт на републиканската пътна мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“ е предвиден през 2022 г. текущ ремонт на близо 10 км от третокласния път между Провадия и Дъскотна, в участъка от кръстовището за село Ябълчево до Айтос, отбеляза регионалният министър.

По отношение на изграждането на обходния път на Айтос, който да изведе транзитния трафик от града, министър Караджов напомни, че в момента скоростта на решаване на проблема е в ръцете на Общинския съвет на Айтос. „Агенция "Пътна инфраструктура" не може в рамките на урбанизирана територия да избере трасе и да започне да проектира. Общинският съвет трябва да одобри решение за трасето, с което да се подготвят парцеларните планове. След това може да се сключи договор с АПИ за строителството и финансирането“, отбеляза министър Караджов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във