Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АИКБ срещу преговарянето само с избрани фирми

Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява държавата да води преговори с всички национално представителни организации на работодателите, а не само с една във връзка с ефектите от високите цени на тока за бизнеса. 

В изпратена позиция до медиите от Асоциацията отбелязват, че заедно със социалните партньори ще огласят исканията си по време на Национален протест на 19 октомври от 12.00 часа пред Министерския съвет. 

"АИКБ предупреждава още от началото на лятото на тази година за необходимостта от спешни и решителни действия, поради стремителното нарастване на цените на електрическата енергия. Потребителите на електроенергия, закупена на свободния пазар, не могат да издържат на сегашното ниво на цената й. В държавата с най-скромни възможности в Европейския съюз често се плаща най-скъпата електроенергия и цената е вече непосилна. Над 600 000 небитови потребители в България – не само промишлените предприятия, но и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, които закупуват електроенергията на свободния пазар, са подложени на ценови шок", отбелязват за пореден път от Асоциацията. 

През последната седмица цените на тока отбелязаха поредни рекорди и българските работодатели, изправени пред риск от масови фалити, подготвят протестни действия. На този фон, с изумление от медиите научихме за организирана от правителството среща само с една организация и огласеното след срещата намерение да се предложи сключването на двустранни договори за обезпечаване на една малка група предприятия с електрическа енергия на ниска цена.

Подобно действие противоречи на европейското и на националното законодателство, представлява недопустимо нарушаване на правилата за свободна конкуренция, тъй като фаворизира и поставя в привилегировано положение няколко фирми. АИКБ предупреждава, че подобно решение е невъзможно за изпълнение, защото е незаконно, тъй като Законът за енергетиката забранява извънборсовото сключване на двустранни сделки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във