Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АИКБ призовава: Без политическа намеса в бизнеса!

И незрящите в България виждат как политическото напрежение в страната нараства с всеки ден. Преобладаващо е мнението, че развитието на България в последните години не се осъществява с необходимите темпове и дистанцията спрямо другите страни в преход в Европейския съюз се увеличава. Това заявяват от Асоциация на индустриалния капитал в България в своя позиция във връзка с настоящата обстановка в страната.

От организацията ясно са посочили основните вътрешни задържащи фактори, сред които са:

- Проблемна бизнес среда, особено по отношение на малкия и среден бизнес, където се трудят близо ¾ от наетите и който създава над 2/3 от брутната добавена стойност. Мерките, съгласувани с правителството в рамките на тристранния диалог, или се изпълняват мудно и половинчато, или както е в мнозинството от случаите - изобщо не се изпълняват;

- Недостатъчна прозрачност и контрол върху обществените поръчки. Усещането е, че те са лобистко-партизирани и се използват политически за захранване на поредица от „обръчи“; Корупцията се усеща повсеместно и ежедневно;

- Електронното управлението закъснява отчайващо;

- Ключовите за всяко производство енергоносители се ценообразуват по непазарен, лобистки, национално-предателски начин;

- Качеството на законодателството и законотворчеството е ниско, а приложението на законите е избирателно.

Според АИКБ списъкът може значително да се продължи, но най-обезпокоителното, че все по-често в него се включват и нови злокобни практики, като рекет през държавната машина с цел отнемане на бизнез и сплашване чрез законоохранителните структури с цел политическо послушание.

В позицията си от организацията сочат, че расте  усещането за липса на правова държава и сигурност на частната собственост.

“Повод за това дават не само известните от медиите случаи, в т. ч. „Хиполенд“, а и законопроекти като този за заграбване на "спящите акции" и чрез тях - заграбване на "будните предприятия", или нововъведенията в Наредба Н-18, чрез които определени лица биха получили достъп в реално време (чрез информационните системи на предприятията) до ноу-хау, всички технологични и търговски тайни на частни предприятия, без никаква полза за фиска, съпроводено с огромни ненужни разходи за бизнеса, и поставяйки с непрецизни дефиниции всички в ситуация "винаги виновен" и т.н., и т.н.”, коментират работодателите.

Според представителите на бизнеса това са причините за незадоволителния размер на инвестициите през последните  години (потвърждава се и от данните на НСИ за разходите за придобиване на ДМА, както и от данните на БНБ за ПЧИ в България).  "Връзката е пряка - липсата на върховенство на правото и сигурност за собствеността, лошото регулиране и корупцията водят до ниско равнище на инвестициите и оттам - до по-ниски ръстове на БВП и жизненото равнище и увеличаване на разликата (изоставане) спрямо другите бивши соцстрани. И в материален, и в духовен план", категорични са от асоциацията.

В позицията ясно е посочено, че “истината трябва да се каже на висок глас - при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението. Да, производствените разходи в ЕС и САЩ са по-високи, но законността е гарантирана. Така България отново губи - и данъци, и предприемачески талант, и бъдеще”.

За повече пълнота от АИКБ припомнят, че преди 30 години в България се съгласихме, че трябва да се приключи с партийното строителство по месторабота, което означава не само да няма партийни организации по месторабота, но и да няма контролиран вот, както и забрани за протести или принудително извеждане на протест на наетите работници. "В предприятията се работи. Гражданско и партийно действие се прави извън предприятията, съответно държавните органи нямат място в предприятията по повод на политически изяви на свързани с тях лица", твърди се още в позицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във