Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АИКБ поиска оставките на всички в енергетиката

Упълномощен съм да поискам оставката на ръководствата на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг и на ТЕЦ 2. Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на брифинг в Министерски съвет относно повишаването на цената на електроенергията у нас.

 

Велев бе категоричен в това, че ръстът на цените се дължи основно на зловредното управление на сектора на енергетиката.

"Настояваме за анализ на поведението на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и на Националната електрическа компания (НЕК) и след този анализ логичното е тези ръководства също да подадат оставки, управлението на предлагането в нашата страна се извършва в ущърб на хората, икономиката и индустрията и на тези, които произвеждат, плащат заплати и пълнят бюджета. Това не е само от некадърност, това е за умисъл", допълни Васил Велев.

По думите му на борсата има монопол на Българския енергиен холдинг.

"Дружествата предлагат електроенергията на умишлено високи цени, създавайки умишлен дефицит. ЕСО, въпреки нашите предупреждения, интегрира пазара с Гърция, който е най-скъпият в Европа, преди да бъде интегриран с Румъния и Западна Европа. Всичко това мотивира нашето искане. Хората, които управляват енергетиката, трябва да бъдат сменени", добави изпълнителният директор на АИКБ.

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков коментира, че е направено всичко възможно, в ТЕЦ "Марица изток 2" са включени 5 от 8 блока, като 3 са в ремонти.

"Предлагаме ликвидност на електрическа енергия, което означава максимално включване на мощности с подходящи нива на цените на пазара. Ще проведем разговори с ТЕЦ-а да съкрати времето за ремонти, за да се въведат по-скоро в експлоатация още мощности, следим внимателно ситуацията с пазара. Министерството прави всичко възможно да накара енергийните дружества да работят по подходящ начин, така че тази криза да бъде овладяна", заяви след срещата при премиера министърът на енергетиката.

"Ако ми поискат оставката - веднага ще я подам", подчерта министър Живков.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели многократно апелираха държавните институции да вземат необходимите мерки за осигуряването на ликвидност на свободния пазар на електрическа енергия и балансиране на цените на тока. В противен случай ще организират национални протести. Именно благодарение на техния продължителен натиск вече работят и петте изправни блока в държавния ТЕЦ „Марица изток-2“. В момента генерират товар от 864 мегавата, по-голямата част от които са за свободния пазар.

Припомняме, че служебният министър на енергетиката Андрей Живков реши да освободи и Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) - Валентин Николов, Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки. От дружеството обаче излязоха с официално становище, според което отстраняването на досегашното ръководство създава невъзможност за плащане по облигационна емисия в размер на 550 млн.евро с падеж в началото на август.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във