Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АИКБ подкрепя стратегията за дигитализация на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе среща с председателя на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев

Подкрепа и партньорство в работата по реализиране на стратегията за дигитална трансформация на София заявиха на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова от Асоциацията на индустриалния капитал в България, която се е провела в Столичната община по предложение на асоциацията. Дигитализацията е в основата на подобряване на услугите и качеството на живот, отбелязват от латободателската организация. Дигитализацията е стратегически инструмент за икономиката на града и дава възможност за развитие на повече услуги, както за гражданите, така и за бизнеса, отбелязва и кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й, както е поела ангажимент, в Столична община е създаден ресор дигитализация, иновации и икономическо развитие със заместник-кмет Владимир Данаилов.

"Работим в няколко приоритетни стъпки. Първо, най-използваните услуги, които не са дигитални, да се дигитализират, да се модернизира системата и да се увеличи броят на дигиталните услуги, необходими на гражданите и бизнеса. Важна стъпка е администрацията на общината да не изисква от гражданите и бизнеса документ, който самата тя издава, а да прави вътрешна проверка", отбелязва кметът Фандъкова. Тя припомня развитието на дигиталните услуги за бизнеса чрез сайта на Направление "Архитектура и градоустройство".

В направлението се предлагат електронни услуги като: "Издаване на удостоверение за устройствен статут" и предстои пускане на още три нови електронни услуги: "Електронно заявление за издаване на разрешение за строеж"; "Електронно заявление за издаване на разрешение за поставяне"; "Електронно заявяване и получаване на виза по чл. 140, ал. 2 от ЗУТ".

През 2015 г. Столична община разработи и внедри 45 електронни услуги, а общината е първата, която стартира процеса на отваряне на данни.

"Новият ресор по дигитализация на градската среда работи по няколко важни задачи: да гарантира цялостен подход, а не работа "на парче" и несъгласувани самостоятелни решения; да превърне града в платформа за иновации; да намали административната тежест и превърне София в пазар на дигитални продукти и услуги", казва Владимир Данаилов. По думите му Стратегията за дигитализация не е шаблон, който се налага на София, тя е направена в резултат на проучване на обществеността и бизнеса в столицата, с над 100 експерти, организации и ИТ компании в София. "Първо сме дефинирали къде сме като дигитална зрялост и след това сме поставили целите си в дигиталната сфера", посочва заместник-кметът. Софийската стратегия за дигитална трансформация на града е по проект Digital Cities Challenge на Европейската комисия.

След приемането на стратегията от Столичния общински съвет ще се премине към конкретна програма, а бизнесът може да участва в работни групи с конкретни предложения.

От Асоциацията са присъствали председателят на АИКБ Васил Велев, Боян Бойчев, член на УС на АИКБ, д-р Милена Ангелова - главен секретар на АИКБ, и Добрин Иванов - изпълнителен-директор на Асоциация на индустриалния капитал в България .

Facebook logo
Бъдете с нас и във