Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АИКБ настоява минималната заплата да се договаря между работодатели и синдикати

От Асоциацията на индустриалния капитал в България настояват размерът на минималната заплата да се договаря между работодатели и синдикати. Това стана ясно от думите на председателя на асоциацията Васил Велев.

"Смятаме, че минималните заплати трябва да са различни за всичките икономически дейности. Имаме сектори, където средната заплата е над 3000 лева и други, където е под 1000 лв. Има разликата 3 пъти в средните заплати. Минимална заплата във всички случаи да е една и съща не изпълнява функциите си. В половин Европа, като брой наети работници, минималната месечна работна заплата не се определя от правителството, а от работодатели и синдикати. Там, където няма месечно определяна минимална заплата от правителството, средната заплата е с 60% по-висока", заяви Велев пред Нова телевизия.

По думите му зрелите индустриални отношения и добрият диалог между работодатели и синдикати са конкурентно предимство. Председателят на асоциацията подчерта, че трябва да се направи още един опит за договаряне на прозрачен механизъм, по който да се определя минималното възнаграждение. "За 2021 година отсега знаем, че ще е 650 лв. Затова правим опити за 2022 г. за механизъм, който да я договаря. Ако погледнем назад, малко над 10% беше ръстът на средната работна заплата за изтеклата година, а малко под 10% е ръстът на минималната. Тоест за миналата година се движат в пакет" допълни Велев.

Той подчерта, че е важно какво е съотношението между минимална и средната заплата, както и съотношението по икономически дейности и по региони. Тъй като в някои региони минималната заплата ще се изравни със средната. Това важи и за някои икономически дейности.

Според Велев в България няма безработица, а по-скоро глад за работници, включително и неквалифицирани и необразовани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във