Банкеръ Daily

Управление и бизнес

АИКБ иска да се премахне минималната пенсия

Асоциацията на индустриалния капитал в България призовава да се премахне минималната пенсия, като размерът й да се определя единствено от осигурителния принос, а това от своя страна ще осветли икономиката. Това стана ясно по време на организирана от асоциацията кръгла маса за представяне на Методика за превенция на недекларираната заетост и предложения за законодателни промени за ограничаването й по проекта "Подобряване на достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост". 

Бизнесът смята, че за хората с пенсии под прага на бедността социалното подпомагане трябва да допълва парите до линията на бедност. Председателят на АИКБ Васил Велев бе категоричен, че след последните действия на законодателя, тласкани от популизъм, половината от българските пенсионери - над един милион, ще са с минимална пенсия, което пречи на борбата със сивата икономика. Максималният осигурителен доход в момента е 3000 лева, максималната пенсия трябва да е 1620 лева, а тя е много по-малко, предвижда се да стане 1500 лева, посочи Велев. Ако увеличим максималният осигурителен доход с още 450 лева и стане 3450 лева, би било справедливо максималната пенсия да стане 1863 лева, за да има съответствие между осигурителен принос и права, каза още той.

От асоциацията направиха още няколко предложения, чрез които ще се ограничи недекларираната заетост.

Въвеждане на по-краткосрочна заетост

От АИКБ предлагат да се въведе по-краткосрочна заетост. Към момента еднодневен трудов договор може да се сключва само за 8 часа, а много често трудът е по-кратък в рамките на няколко часа за деня, се аргументират от АИКБ.

Споделено наемане на работници

Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ подчерта, че в българското законодателство един работник може да сключи няколко трудови договори с няколко работодателя, липсва обаче възможност няколко работодателя да сключат един трудов договор с един работник, посочи Добрин Иванов.

Разработване на нормативните разпоредби 

От АИКБ предлагат и разработване на нормативни разпоредби за случайна, крактовременна заетост. Идеята е трудов договор за работа да може да се сключва между работник и един или повече работодатели за работа до един месец, като това време се признава за трудов стаж.

Ваучерно заплащане

Предлага се и въвеждане на т.нар. ваучерно заплащане, като приоритетни бъдат строителството, озеленяване, дърводобив, развлекателен бизнес, рекламни дейности.

Сред предложенията е и проверките на ГИТ да бъдат планирани не само на база ретроспективен анализ на установени през миналата години нарушения, а да бъдат анализирани и новите форми на заетост, както и идентифицирани предприятията, които предлагат нови форми на заетост. От АИКБ искат и създаване на публичен регистър на некоректните работодатели.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във