Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Агроведомството се заема с абсурдите на системата

Само преди няколко дни реколтата в една от най-плодородните земи в България бе унищожена заради военно учение и абсурдите в една система, които години наред никой така и не оправи все в нечий или личен интерес. Е, така е в нашата държава. За съжаление това рефлектира върху обикновените граждани, а в случая върху българските производители, на които трудът им бе унищожен в резултат на опустошителната градушка. А бедствието е можело да бъде предотвратено.

 

Всичко започна на 28 август, след като от летище "Рамщайн" до летище Пловдив се проведе полет на военно-транспортен самолет, чиято траектория преминава през действащите в момента полигони 11, 12 и 13 за борба с градушките, а според наредбите, редовните полети са приоритет. Решението за спиране на полетите по установения ред се взема от военно-цивилния център за координация и използване на въздушното пространство в Бояна.

Така, без никой да предупреди земеделците, в 19.18 часа диспечерът е получил искане да спре полигоните, за да осигури безопасното кацане на планираните самолети на летище Пловдив. В 19.35 часа е получено потвърждение за прекратяване на огъня, съответно в 20.00 часа самолетът е кацнал на летището, а в 20.11 часа е било разрешено да възобновят стрелбата по облаците, носещи градушка.…

Това обаче се оказа фатално за противодействието на градушката, а картината от градините в Пловдивско е потресаваща - една опустошена от ледените късове реколта, която няма да стигне до пазара. Унищожен труд, заради поредната административна немарливост и безхаберие. 

След дъжд - качулка

Министерството на земеделието спешно ще коригира наредбите, свързани с дейността на противоградните полигони, така че да не се допускат времеви забрани за изстрелване на ракети при наличие на опасни облаци. Очаква се до дни администрацията да предложи конкретни промени, които да оптимизират процеса за активиране и деактивиране на полигоните за борба с градушките.

За това са се разбрали агроминистърът Христо Бозуков и и колегата му от Министерството на транспорта - Георги Тодоров. В обсъждането са участвали още командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, главният директор на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" Христо Щерионов, изпълнителният директор на ИА "Борба с градушките" Ваньо Славеев и генералният директор на ДП "Ръководство на въздушното движение" Георги Пеев.

Обсъждана е възможност за пренасочване на самолетите към алтернативно летище или по друг маршрут, за да се освободи въздушното пространство за изстрелване на противоградни ракети.

Транспортният министър е уверил присъстващите, че ще анализират съществуващата нормативна уредба за използване на въздушното пространство на България при работа на полигоните за борба с градушките. "Но не трябва да се допускат компромиси с безопасността на хората и полетите. Обхватът на ракетите не застрашава прелитащия трафик, но са изключително опасни за въздухоплавателните средства, които излитат или кацат, както и тези, които летят на ниска височина", е посочил Тодоров.

Припомняме, че на последното си заседание служебното правителство одобри нови 500 000 лева по бюджета на министерството на земеделието, необходими за Агенцията за борба с градушките.

По думите на Бозуков управляваното от него ведомство търсим възможности фермерите да бъдат компенсирани с различни финансови механизми. 

Е, да, но пари - няма!

Ясно е, че държавата трябва веднага да компенсира земеделците на сто процента. Агроминистърът обача заяви, че за периода от 2019 до 2021 г. България е договорила с Еврокомисията 124 милиона лева национални средства за обезщетения на земеделските производители по схемата de minimis, които да бъдат разпределени по 41 милиона лева за всяка година. През април т.г. обаче служебният кабинет не е заварил и един лев от последните 41 млн. лв., защото по ред причини те са използвани за компенсации от предишния кабинет. Затова и в момента администрацията на ведомството е с вързани ръце, защото от нея се очаква да реагира навреме, обезщетявайки градинарите, пострадали от унищожителната градушка. 

Христо Бозуков в интервю за БНТ, поясни, че кабинетът тепърва трябва да иска разрешение от Брюксел за допълнителен ресурс по de minimis, но всичко това изисква време. Ще припомним, че като държавна помощ средствата са от националните бюджети на страните членки, но при все още неактуализирания бюджет министерството няма полезен ход за навременна подкрепа за зеленчукопроизводителите.

Земеделците са доста критично настроени спрямо обещаваните мерки, тъй като години наред са лъгани при проверките, извършвани от администрацията, на чиито представители им е достатъчно да видят само една-две здрави чушки и категорично отказват да признаят 100% поражения върху площите.

След като държавата няма как веднага да отпусне помощ по de minimis, двете други мерки също биха стигнали до стопаните критично късно. Първата възможност за помощ е с 80% обезщетяване на разходите, направени до момента за производството на пипера - но те ще бъдат преведени на градинарите само за 100 процента пропаднала реколта. Интересно ще бъде дали администрацията ще издаде подобни протоколи и за колко декара. Бозуков обеща, че проверяващите ще подходят отговорно и ще спазват методиката, по която се оценяват унищожените площи.

С втората помощ държавата съфинансира земеделците, които са застраховали продукцията си. Бозуков припомни, че този вид помощ беше одобрена от управителния съвет на фонд "Земеделие" в началото на тази година. Заделеният бюджет по нея е 5 милиона лева, като до момента фондът е превел 2 милиона на 510 стопани. Дали сред тези земеделци фигурират и градинари, е твърде съмнително, като се знае, че последните години дори крупни производители се отказаха от застрахователните услуги поради силното орязване на обезщетенията.

Държавата ще промени критериите, по които ще изплаща компенсации

Това каза пред БНР директорът на Фонд "Земеделие" Борис Михайлов. Той заяви, че си дава сметка, че изискването за унищожена реколта е нелеп чиновнически подход, който трябва да се промени.

"Със сигурност го обмисляме, защото наистина, представете си една нива от 20 декара, ако само няколко домата не са унищожени, ние на база на това не признаваме на хората нуждата от помощ. Това, нали, меко казано, е нелогично, нестандартно."

Тепърва ще се обсъжда оптималното решение при каква част унищожена реколта държавата ще дължи компенсации на фермерите. Засега е важно земеделците да знаят, че спешно трябва да подадат заявление за обезщетения и такива ще получат само регистрирани производители.

И прокуратурата се намеси светкавично 

В съобщение до медиите от Върховната административна прокуратура съобщиха, че "в изпълнение на конституционно установените си правомощия и в защита на обществения интерес е ангажирало Министерство на земеделието, храните и горите чрез неговия инспекторат да извърши проверка във връзка с падналите в последните денонощия градушки в пловдивски села". Целта е да е се установи дали са изпълнени изискванията на противоградната защита, която по закон е възложена на Изпълнителната агенция "Борба с градушките към МЗХГ", по време на последните градушки в Пловдивско, пише още в съобщението.

Освен проверката в агроминистерството прокуратурата е отправила въпрос и към служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на чието подчинение е Центърът за координиране използването на въздушното пространство. Въпросът е дали е имало разрешение или забрана да се изстрелят ракети срещу градоносните облаци (и в случай на забрана – по какви причини). 

Прокуратурата е изискала информация от Министерството на  транспорта за предприетите действия, свързани с изнесените в медиите твърдения, а също така и за дейностите, отнасящи се в конкретния случай до противоградната защита.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във