Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АГРОПОЛИХИМ НАПУСКА ФОНДОВАТА БОРСА

Девненският торов завод Агрополихим ще бъде отписан от регистъра на публичните дружества, който води Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК), заяви за в. БАНКЕРЪ изпълнителният директор на комбината Васил Александров. Това ще стане, след като приключи изкупуването на книжата на дребните акционери, което мажоритарният собственик Асид енд фъртилайзърс възнамерява да предложи в най-скоро време. Консорциумът, съставен от Хардланд инвестмънт и Юнион миниер, оферира по 1 лев за акция. Това е изгодно за акционерите, тъй като котировките на дружеството на фондовата борса са от порядъка на 35-40 стотинки за книга. Очаква се процедурата да започне до месец, след като мажоритарният акционер си избере инвестиционен посредник и публикува обявата в два централни всекидневника.
Търговото предложение бе отхвърлено от ДКЦК поради неизправност на документите. Собствениците от Асид енд фъртилайзърс обаче обжалваха решението на държавния орган и Варненският окръжен съд се съобрази с аргументите им.
Конфликтът между комисията и мажоритарния собственик на Агрополихим датира още от общото събрание на дружеството, проведено през декември 1999 година. Тогава акционерите гласуваха за увеличение на капитала на торовия завод. Консорциумът плати вноската си, като погаси вземане на Юнион Миниер Пирдоп Мед от девненския комбинат. ДКЦК обаче определи тогавашната емисия като незаконна поради непълноти в съдържанието на проспекта. Варненският окръжен съд и тогава не прие мотивите на комисията и вписа решението на събранието. По този начин Асид енд фъртилайзърс увеличи дела си в торовия завод от 63 на 93.9% и получи възможност да отпише Агрополихим от регистъра на ДКЦК след търговото предложение.
Държавата все още притежава 3.56% от капитала на завода. Част от тях (450 283 акции или 2.71 процента) ще бъдат предложени на инвеститорите на започващия в понеделник (15 януари) 15-и търг на масовата приватизация. Играта на него ще бъде много проста. Участниците в аукциона ще знаят, че могат да пласират книжата си по 1 лев. Така, ако търсят доходност от боновете си от 10%, те ще предложат цена от 10 инвестиционни бона на книга.
Подобно на останалите торови заводи Агрополихим също удържа фронта, независимо от влошените търговски условия. Девненският комбинат работи с минимална печалба за вътрешния пазар и с минимална загуба за износ, заяви Васил Александров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във