Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Агроминистерството с нов опит да реши проблемите на биорегистъра

Обсъждат се възможностите за актуализиране на „План за развитие на биологичното производство“, както и  проблемите в биорегистъра и възможностите за оптимизация и намаляване на броя на операторите в системата на контрол. Към момента активните договори в биологичния регистър са 5100. Само от началото на тази година са прекратени 1300 договора. Основната причина за това е преустановяване на ангажиментите по биологично земеделие, които са започнали през 2015 г. и за които след миналата година не е проявен интерес от стопаните за удължаване по мярка 11.  

„Създадени са множество системи, които затрудняват, както биологичните производители, така и служителите на Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд "Земеделие". Това води до голям процент грешки, както и неточности и затруднения при въвеждането и администрирането на всякакъв вид данни“, коментира заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев. Според него в следващия рамков период трябва да има обединяване на редица от данните. „Това ще даде възможност за изчистване на повечето от грешките при това автоматично от самите системи, защото към момента голяма част от нещата по отношение на биологичния регистър се правят ръчно“, посочва заместник-министър Гечев. За следващия рамков период изискванията на Европа включват оптимизиране на системите, както и направата на предварителни електронни отчети. Така ще се спестява много повече време, когато цялата информация е обединена и се търси на едно място, а не на отделни такива. 

Изготвянето на Националния план за възстановяване и устойчивост започна през август 2020 година. В мандата на служебното правителство бяха предприети действия за подобряване на проекта на План, като в хода на актуализацията са събрани и анализирани вижданията на земеделския бранш за приоритетните инвестиции, които могат да бъдат финансирани. Въз основа на тях агроминистерството подготви нов проект за подкрепа на инвестиции, свързани с по-успешното адаптиране на отрасъла към изискванията на зеления и цифровия преход. Наименованието на проекта е "Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство". Общият размер на средствата по него възлизат на 250 млн. лева. Проектът е изпратен от Министерския съвет към Европейската комисия и се очакват нейните коментари и становище относно допустимостта му за финансиране. Съвсем скоро предстои да бъде публикувана за обществено обсъждане актуализираната версия на Плана в това число и постъпилите нови проектни предложения.

На Консултативен съвет по биологично земеделие са обсъдени и възможностите за подкрепа чрез секторни политики, а именно информация, реклама, къси вериги на доставки, както и участие в изложения и форуми. Към момента има 11 текущи схеми за държавни помощи за сектор „Растениевъдство“ в обхвата, на които влиза и биологично растениевъдство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във