Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

АГРОБИОХИМ ПОЕМА ПО ПЪТЯ НА ЛИКВИДАЦИЯТА

Година след като бе обявено приватизацията на старозагорския завод Агробиохим АД, стана ясно, че няма кандидати за покупката на основното му производство - за азотни торове. Единствената възможност за раздържавяването на активите на дружеството остава трънливият и дълъг път на ликвидацията. До няколко седмици Агенцията за приватизация вероятно ще приключи с безперспективните си опити да намери купувач за азотното производство на комбината. След това съдбата на предприятието ще решава собственикът на 79% от неговия капитал - Министерството на икономиката. Заместник-министърът на ведомството Левон Хампарцумян не скри пред в.БАНКЕРЪ, че съществува голяма вероятност при неуспех на продажбата да бъде насрочено общо събрание на Агробиохим АД, с предложение към акционерите да гласуват за ликвидация на предприятието. Според изпълнителния директор на комбината Иван Попов такова решение е крайно необходимо. В момента дружеството няма пари да плати дори ежемесечните заплати на останалите на работа около 280 служители.


Но пред Агробиохим все още има и друга възможност - да бъде обявен в несъстоятелност. Основания за това също не липсват. Общо задълженията на комбината към 30 септември 2000 г. надхвърлят 90 млн. лева. От тях най-големи суми той дължи на Булгаргаз ЕАД, на НЕК, на Юнион Миниер Пирдоп мед, на Лукойл Нефтохим и мини Марица-Изток. Комбинатът има борч и към работниците - на стойност 5 млн. лева. Според Иван Попов обаче сумите, които биха постъпили от продажбата на останалата собственост на Агробиохим, ще покрият най-много 10% от задълженията на завода.


Азотното производство може да изтегли и най-лошия късмет - съоръженията му да бъдат нарязани на скрап. Някаква надежда за спасение то имаше в края на миналата година, когато искаше да го купи консорциумът Асид енд фъртилайзърс. Регистрираната в щата Уайоминг фирма на Васил Александров Хардланд инвестмънт обедини усилията си с Юнион Миниер Пирдоп мед с идеята да придобие основното производство на старозагорския торов завод срещу вземане на пирдопския медодобивен комбинат от Агробиохим за 2 млн. щ. долара - дългове, натрупани от доставки на сярна киселина. По това време обаче в Агенцията за приватизация сметнаха, че подобна сделка е неизгодна за държавата. Година по-късно кандидати за линията вече няма, което означава, че производството на азотни торове в Стара Загора ще остане в миналото. И това е нормално, тъй като мощностите вече са на преклонната възраст петдесет години. Освен това от 1 ноември се очаква ново най-малко десетпроцентно повишение на цените на природния газ. А тази суровина формира над 50% от себестойността на азотните торове.


Постъпленията от продажбата на обособени части в старозагорския Агробиохим досега са около 2 млн. лева. Най-голямата сделка беше за смяната на собствеността върху цеха за производство на капролактам, който през октомври 1999 г. стана притежание на софийската фирма Фолбек срещу 870 хил. лева. Същото дружество наскоро купи и склада за течен амоняк за 110 хил. лева. Но от три месеца инсталацията за капролактам не работи заради ниските му цени на международните пазари. Очаква се производството му да бъде подновено около 1 ноември. Покупката на склада за амоняк прави Фолбек по-независим от доставчиците на тази основна за капролактама суровина. Защото възможностите за доставки на амоняка са доста ограничени - произвеждат го само Неохим и Химко. В крайна сметка, след като инсталациите за азотни торове в Стара Загора не работят, фирмите на територията на комбината се превърнаха от конкуренти в клиенти на останалите заводи за производство на изкуствени торове.


Единствените приходи на Агробиохим след 5 май 1999 г., когато беше спряна инсталацията за азотното производство, са от такси за ползването на комуникациите, които все още са негова собственост. Частните цехове на територията на комбината плащат определени такси за преноса на електроенергия, пара и природен газ. В активите на дружеството влизат също и складови бази. Те вероятно ще намерят новите си собственици в процеса на ликвидация на Агробиохим. А той ще продължи поне седем години заради разсрочени във времето вземания на дружеството от продажба на обособени части.

Facebook logo
Бъдете с нас и във