Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Агенцията за МСП и Полската агенция за инвестиции и търговия засилват контактите

Министерският съвет е одобрил проект на Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Полската агенция за инвестиции и търговия, потвърдиха от пресцентъра на правителството.

Документът ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между България и Полша. Като признават стратегическото значение на развитието на МСП за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, двете страните се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество.

В Меморандума се предвижда Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Полската агенция за инвестиции и търговия да бъдат партньори в областта на развитието на МСП, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между фирмите от България и Полша. Двете страни поемат задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия.

Двете агенции ще си сътрудничат при организиране на промоционални прояви в услуга на малките и средните предприятия, като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други.

В духа на традиционната дейност на Агенцията за малки и средни предприятия и подпомагането на тяхната експортна дейност в чужбина, меморандумът с Полша е поредната стъпка в тази посока, коментира министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.  Така ще бъдат стимулирани български компании да търсят контакти в полската страна, както за подизпълнители, така и за клиенти.

През миналата година стокообменът между България и Полша нарасна до 4.45 млрд. лева при 3.58 млрд. лева за 2020-а. Увеличение има и при износа, и при вноса. Но се запазва и тенденцията за отрицателно търговско салдо на България в двустранната търговия.

Трябва да отбележим и това, че стокообменът продължава да расте и през първите два месеца на тази година, подкрепен от повишение и в експорта, и в импорта.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във